Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Rozhodnutie NR SR otvoriť druhý dôchodkový pilier vítam

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Otvorenie 2. piliera umožňuje dobrovoľný výstup, ale aj dobrovoľný vstup doňho.

Bratislava 4. februára (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) víta dnešné rozhodnutie Národnej rady (NR) SR otvoriť pre sporiteľov 2. dôchodkový pilier, a to v období od 15. marca do 15. júna 2015. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave po rokovaní vládneho kabinetu.

"Vítam rozhodnutie NR SR a verím, že tento návrh zákona podpíše pán prezident SR bez toho, aby sme museli o ňom opätovne rokovať. Pokiaľ by však toto právo pánom prezidentom SR bolo využité, máme dosť času na to, aby sme 15. marec 2015 v každom prípade stíhali. Sme na to pripravení a verím, že táto férová ponuka, toto férové riešenie bude takto prijaté aj slovenskou verejnosťou," povedal.



Sporiteľ v 2. pilieri sa bude podľa premiéra môcť dobrovoľne rozhodnúť, či v ňom zostane a bude znášať riziká nízkeho dôchodku v budúcnosti, alebo sa vráti naspäť do Sociálnej poisťovne, do prvého piliera.

"Dôvody, pre ktoré vláda SR navrhla otvoriť 2. pilier, sú dostatočne známe. Je to predovšetkým dôkaz, že po desiatich rokoch sporenia v 2. pilieri boli vypočítané dôchodky, ktoré môžeme označiť za smiešne. Rovnako vieme, že v 2. pilieri sú státisíce ľudí, ktorí buď z dôvodu veku, nízkeho alebo žiadneho príjmu nemajú žiadnu šancu, aby mali vyšší dôchodok, keď sa bude spočítavať z 1. a 2. piliera, ako keby dôchodok mali len z 1. piliera," poznamenal.

Zdôraznil zároveň, že otvorenie 2. piliera umožňuje dobrovoľný výstup, ale aj dobrovoľný vstup doňho. V 1. pilieri sa podľa premiéra realizuje valorizácia dôchodku. "V 2. pilieri valorizácia neprichádza do úvahy," dodal. Skupina sporiteľov, ktorá "v 2. pilieri nemá čo robiť", predstavuje podľa predsedu vlády až jeden milión osôb.

B. BUGÁR: Každé otvorenie 2. piliera destabilizuje dvojpilierový systém

V poradí štvrté otvorenie 2. piliera, ktoré dnes poslanci Národnej rady (NR) SR odhlasovali, je podľa opozičnej strany Most-Híd nezodpovedné a nekorektné voči občanom. "Každé otvorenie druhého piliera čoraz viac destabilizuje dvojpilierový dôchodkový systém," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda strany Béla Bugár.

Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna doplnil, že vláda chce otvorením 2. piliera získať peniaze sporiteľov pre svoj sociálny balíček. Keď totiž sporitelia prestúpia z 2. piliera do prvého, spolu s nimi sa presunú aj ich nasporené peniaze. Prvý pilier funguje ako priebežný, takže peniaze z neho sa použijú na dôchodky súčasných seniorov. Vláda tak nebude musieť prvý dôchodkový pilier dotovať takou veľkou sumou.

Rovnaký názor má aj nezaradený poslanec Jozef Kollár, podľa ktorého sa môže pri tomto štvrtom otvorení piliera presunúť až 400 miliónov eur. "Presne o túto sumu by sa v budúcom roku znížil transfer zo štátneho rozpočtu do Sociálnej poisťovne," konštatoval Kollár.

Napríklad medzi rokmi 2013 a 2012 sa podľa jeho slov znížil transfer peňazí do Sociálnej poisťovne z 1,4 miliardy eur na približne 700 miliónov eur. Z toho zníženie o 240 miliónov eur tvoril dopad tretieho otvorenia piliera a 490 miliónov eur spôsobilo zníženie odvodov v 2. pilieri z 9 % na 4 %.

Poslanci NR SR za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník si myslia, že vlády Roberta Fica (Smer-SD) systematicky útočia na 2. pilier a do dnešného dňa nepovedali, ako budú garantovať dôchodky aj o 20 rokov. Ak totiž nebude funkčný 2. pilier, podľa poslancov hrozí, že ľudia budú musieť odchádzať do dôchodku až vo veku 75 rokov.

O dôchodok z 2. piliera doteraz požiadalo 221 sporiteľov

Od začiatku roka 2015, odkedy majú sporitelia možnosť požiadať o dôchodok z 2. piliera, túto možnosť využilo 221 sporiteľov. Zatiaľ 14 z nich aj podpísalo zmluvu o výplate dôchodku.

Sporiteľ, ktorý po spísaní žiadosti o dôchodok z 2. piliera dostane od Sociálnej poisťovne (SP) ponukový list obsahujúci ponuky dôchodkov jednotlivých životných poisťovní a dôchodkových správcovských spoločností (DSS), má 30 dní na to, aby sa rozhodol. Počas týchto dní sa mu nasporená suma nezhodnocuje. Sporiteľ si v uvedenom období môže z ponuky vybrať, ale nemusí a môže požiadať o dôchodok neskôr.

Žiadosť o dôchodok z 2. piliera sporiteľ spisuje vo svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti alebo v pobočke Sociálnej poisťovne.

TASR informoval hovorca SP Peter Višváder.