Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

R. Fico: Špeciálnymi vratkami chceme ľuďom vrátiť peniaze za plyn

Na snímke premiér SR Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Opatrenie by sa malo týkať domácností, ktoré používajú plyn na kúrenie.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Štát chce 1. januára 2016 vrátiť ľuďom špeciálnymi vratkami peniaze za plyn. Opatrenie by sa malo týkať domácností, ktoré používajú plyn na kúrenie. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike.

"Podľa objemu spotrebného plynu budeme ľuďom dávať nejaké vratky, vracať naspäť peniaze," opísal Fico. Takýto krok sa podľa neho nebude týkať takzvaných "bazenárov", ale rodinných domov a bytov, kde používajú plyn na vykurovanie.

Aktuálne pritom vláda podľa premiéra čaká na rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o možnom zlacnení plynu. "Nie je žiaden dôvod na zvyšovanie cien plynu," skonštatoval Fico. Toto je ale podľa jeho slov rozhodnutie úradu a vláda do neho nemôže zasahovať. "Úrad rozhodne," zdôraznil premiér.

Zároveň naďalej platí, že na Slovensko neprichádza z Ukrajiny polovica plynu z objemu, ktorý by mal. Keďže ale SR má zásobníky plynu a sú pripravené reverzné toky zo zahraničia, vláda podľa Fica necíti žiadnu obavu. Otázne by ale podľa neho bolo, keby ruská strana v januári úplne vypla dodávky plynu. V tom prípade by mohlo na Slovensku dôjsť k nejakým regulačným opatreniam.

"Vydržíme, pokiaľ ide o bývanie, nemocnice, školy, ale vždy to má nejaký negatívny dopad na hospodársky rast," doplnil premiér. Veľmi by ho teda mrzelo, keby takéto vonkajšie faktory následne ohrozili hospodársky rast krajiny či zamestnanosť.