Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Nechceme sa zúčastňovať na kampani proti poľským potravinám

Na snímke slovenský premiér Robert Fico (vpravo) a poľský premiér Donald Tusk (vľavo) informujú na tlačovej konferencii novinárov o výsledkoch spoločného rokovania Slovenskej republiky a Poľskej republiky v Poprade Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovensko podľa neho má záujem na dobrých vzťahoch s Poľskou republikou a na dobrom a efektívnom mechanizme vzájomného varovania sa a riešenia situácie.

Poprad 27. marca (TASR) – Slovenský premiér Robert Fico dnes na tlačovej konferencii po skončení rokovania s poľskými kolegami v Poprade zdôraznil, že Slovensko nemá žiaden záujem zúčastňovať sa na kampani proti poľským potravinám.

"Veľmi nám záleží na tom, na Slovensku aj v Poľskej republike, aby sme oddeľovali nepoctivých predajcov potravín od poctivých. Som presvedčený, že absolútna väčšina výrobcov potravín v rámci veľmi ťažkého konkurenčného boja dodržiava pravidlá hry, ale vždy sa nájdu nejaké čierne ovce," zdôraznil Fico.

Preto požiadal ministrov pôdohospodárstva, aby mali akýsi červený telefón a keď sa čosi vyskytne, aby komunikovali a reagovali. Viackrát zdôraznil, že slovenská vláda nemá žiadny záujem na kampani proti poľským potravinám.



"Na druhej strane, keď sa vyskytne prípad, keď by išlo o výrobu chybných potravín, na to sú ministri, aby to riešili a prijali príslušné opatrenia vrátane sankcií voči konkrétnym výrobcom," upozornil premiér.

Slovensko podľa neho má záujem na dobrých vzťahoch s Poľskou republikou a na dobrom a efektívnom mechanizme vzájomného varovania sa a riešenia situácie. "Slovenská vláda sa nebude zúčastňovať na žiadnej kampani proti žiadnej krajine pokiaľ ide o kvalitu produkcie," uzavrel premiér.

Jahnátek nehaní poľské potraviny, ale nečestných výrobcov, ktorí ich produkujú



Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek tvrdí, že problém kvality poľských potravinárskych výrobkov zle interpretujú médiá. Podľa neho nie sú poľské výrobky zlé, podľa neho je problém v tom, že sa na náš trh majú často dostať potraviny, ktoré sú vyrábané na nelegálnych "čiernych" prevádzkach.

Jahnátek uviedol, že spolu so svojím poľským rezortným kolegom musia preto hľadať spôsoby, ako eliminovať nečestných výrobcov od kvalitných producentov potravín. Tvrdí, že prvé výsledky sú už na svete v rámci kontaktu kontrolných orgánov na oboch stranách a systému rýchleho varovania.

"V podstate, keď zachytíme dodávku, ktorá vykazuje veľké známky nekvality, na hraniciach si ich odchytávajú poľskí veterinári a posielajú nám doklad o tom, že tieto dodávky boli zlikvidované, takže už to začína fungovať," uviedol Jahnátek.

Priznal však, že problém s objavovaním sa nekvalitných potravín z Poľska je v súčasnosti veľký. "Tá posledná štatistika z januára a februára hovorí o tom, že zo 160 kontrolovaných dodávok sa v 35 percentách objavili prípady nekvalitných potravín, ktoré sme nemohli uvoľniť medzi spotrebiteľov," povedal Jahnátek. Dodal, že poľským potravinárom dokonca spolu so svojím poľským kolegom ponúkol možnosť prísť sa oboznámiť so systémom kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a tiež kvalitou kontrolovaných potravín. "Ako to potravinári využijú, je na nich," dodal Jahnátek.

Téma nekvalitných potravín bola súčasťou rokovania vlád Slovenskej a Poľskej republiky v Poprade. Premiér SR Robert Fico na tlačovej konferencii po skončení rokovania zdôraznil, že slovenská vláda nemá žiadny záujem na kampani proti poľským potravinám. Zároveň však požiadal ministrov pôdohospodárstva, aby mali akýsi červený telefón a keď sa čosi vyskytne, urýchlene problém riešili.