Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

R. Fico: Situácia na Ukrajine nás mimoriadne vyrušuje

Z rokovania predsedu vlády SR Roberta Fica a ministra hospodárstva SR Pavla Pavlisa so zástupcami spoločností SPP a Eustream na tému Možnosti plynovej krízy a vzájomné sankcie medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou v Bratislave 14. augusta 2014. Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico a vľavo minister hospodárstva SR Pavol Pavlis Foto: TASR/Martin Baumann

Dodávky plynu cez Slovensko idú presne podľa plánu.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Situácia na Ukrajine nás mimoriadne vyrušuje. Uviedol to dnes na brífingu v Bratislave predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po rokovaní s ministrom hospodárstva SR Pavlom Pavlisom (Smer-SD) a so zástupcami spoločností Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a Eustream o možnosti vzniku plynovej krízy v súvislosti s pripravovanými sankciami Ukrajiny voči Rusku.

"Dnes nemôžeme vylúčiť, že by mohlo dôjsť k scenáru, ktorého svedkami sme boli 1. januára 2009. Vtedy prišlo k odstaveniu dodávok zemného plynu, pokiaľ ide o tranzit cez Slovensko. Na tomto pracovnom stretnutí sme dnes hovorili o troch okruhoch," priblížil.

Prvou témou, ktorá premiéra podľa jeho slov zaujímala najviac, bol momentálny stav v dodávkach zemného plynu pre Slovensko – pre domácnosti, pre podnikateľské prostredie, ako aj pri plnení si záväzkov, ktoré má SR ako tranzitná krajina pre zemný plyn. "S určitou mierou uspokojenia môžem konštatovať, že dodávky plynu cez Slovensko idú presne podľa plánu, nemáme žiadne prerušenia. Boli by sme najradšej, keby takýto stav bol trvalý, ale keď sa pozeráme na situáciu na Ukrajine, musíme sa pripravovať aj na podstatne komplikovanejšie varianty a scenáre," spresnil.



"Je zvláštne, ak krajina, ktorá podpísala asociačnú dohodu s EÚ a ktorej sa všetci snažíme pomôcť, namiesto toho aby koordinovala svoje postoje s EÚ, tak robí jednostranné kroky, ktoré možno v tomto okamihu len formálne, ale predsa len ohrozujú individuálne ekonomické záujmy členských štátov EÚ," poznamenal predseda vlády SR na adresu Ukrajiny a ňou schvaľovaného tzv. sankčného zákona.

Tretím okruhom, ktorým sa premiér na rokovaní s plynármi zaoberal, boli podľa neho scenáre o tom, čo ak by prišlo k odpojeniu dodávok zemného plynu na Slovensko, bez ohľadu na to, či by na vine bola ukrajinská alebo ruská strana. "Konštatujem opäť so spokojnosťou, že sa blížime k praktickému naplneniu všetkých zásobníkov na plnú kapacitu. Je to otázka niekoľkých dní, keď budeme môcť konštatovať, že zásobníky sú naplnené na úroveň 98 % až 99 %," podčiarkol.



"Slovensko po skúsenostiach s krízou v roku 2009, aj vďaka úsiliu, aké vtedy na to vynaložila moja prvá vláda, je dnes pripravené pre prípad zastavenia dodávok zemného plynu, a to či už z rozhodnutia Ukrajiny alebo Ruskej federácie. Máme nielen plné zásobníky zemného plynu, ale predovšetkým máme aj dva reverzné body na západnej hranici, ktoré nám umožňujú doručiť na územie Slovenska toľko plynu, koľko potrebujeme na svoju vlastnú vnútornú spotrebu. Dokonca sme schopní realizovať aj reverzný tok plynu na Ukrajinu v kapacite, ktorá je dnes umožnená cez tzv. vojanskú rúru," dodal.

Predseda vlády SR trvá na postoji, že "ak je krízová situácia, treba ju riešiť inými metódami ako nezmyselnými sankciami". "Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých," zdôraznil Fico na okraj vzájomných sankcií medzi EÚ a Ruskom v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorá chce prijať tzv. sankčný zákon.

"Komu vyhovuje, že EÚ klesá z hľadiska výkonnosti? Komu vyhovuje, že Ruská federácia má problémy z hľadiska výkonnosti. Komu vyhovuje, že Ukrajina je prakticky ekonomicky na kolenách? Ak je problém, riešme ho. Na to sú rôzne metódy, ako riešiť konfliktné situácie," doplnil premiér s tým, že jeho "nebude poučovať o medzinárodnej politike nikto a najmä nie taký politik, ktorý súhlasil s preletom bombardovacích lietadiel NATO, ktoré zabíjali civilistov v Srbsku".



Slovensko je pripravené na prípadné prerušenie toku plynu



Slovensko je pripravené na prípadné prerušenie toku plynu cez Ukrajinu. Potvrdil to dnes po rokovaní s predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) predseda predstavenstva spoločnosti Eustream, a. s., Tomáš Mareček.

"V prípade, že by sa zastavil tok plynu cez Ukrajinu, tak Slovensko, tak ako hovoril pán premiér, je pripravené. Prvou vecou je, že Gazprom má stále zmluvnú povinnosť dodávať plyn slovenskej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Musel by teda nájsť inú cestu ako zásobovať SPP, napríklad cez Nordstream a Českú republiku," priblížil.

Druhou vecou podľa jeho slov je, že SPP a ostatní obchodníci majú dostatočné zásoby plynu v podzemných zásobníkoch, ktoré sú na území Slovenska a mohli by byť v prípade plynovej krízy využité.

Treťou vecou podľa Marečka je existencia dvoch ďalších ciest ako doviezť plyn na Slovensko. "Jedna vedie z Českej republiky a druhá z Rakúska. Dnešná celková voľná kapacita týchto dvoch ciest približne trojnásobne prevyšuje slovenskú ročnú spotrebu. Aj v prípade krízy by som sa teda neobával, že by nebol na Slovensku dostatok plynu," dodal Mareček.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2255 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 MW.

Plynové zásobníky sú v súčasnosti naplnené približne na 93 %

Plynové zásobníky na Slovensku sú v súčasnosti naplnené približne na 93 %. Informoval o tom dnes po rokovaní s predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SD) predseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Štefan Šabík.

"SPP má nadštandardný stav zásobníkov, ktoré má dlhodobo zazmluvnené, je to 1,6 miliardy kubických metrov. V súčasnej dobe sú naplnené na asi 93 % a počítame, že v priebehu nejakých dvoch týždňov budú naplnené úplne. Treba povedať, že je to dlhodobý, kontinuálny proces, ktorý sa nedá zrealizovať za mesiac, za dva. Napĺňanie je proces, ktorý prebieha asi od marca, apríla tohto roku," spresnil.

Slovenský plynárenský priemysel, a. s., nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku, poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby v SR aj na medzinárodných trhoch.

Ľ. Kaník: Robert Fico zaútočil na Ukrajinu zo západu


Robert Fico dnes zaútočil na Ukrajinu zo západu. Uviedol to predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník v reakcii na vyjadrenia premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) po dnešnom pracovnom rokovaní s predstaviteľmi spoločností SPP a Eustream.

"Robert Fico pokračuje vo svojej politike verného ruského spojenca a zatiaľ čo Putinove Rusko útočí na Ukrajinu z východu, Fico tak činí zo západu. Na jednej strane potvrdil, že Slovensko, čo sa týka dodávok plynu je plne zabezpečené, plynové zásobníky sú takmer plné, dodávky pokračujú neprerušene, zároveň obvinil Ukrajinu z ohrozovania energetickej bezpečnosti EÚ. Aj keď na to nie sú najmenšie dôvody," povedal opozičný poslanec.

Ľudovít Kaník
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš
Ak podľa Kaníka nastanú problémy s dodávkami ruského plynu do Európy, tak jedine vďaka eskalácii konfliktu, ktorý vyvoláva ruská strana, vďaka bezprecedentnému narúšaniu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny Ruskom a separatistami, ktorých podporuje. Tieto fakty Robert Fico úmyselne ignoruje a snaží sa vo verejnosti vyvolať dojem, že zdrojom problémov je obeť agresie, teda Ukrajina.

Kaník zdôraznil, že premiér SR znova odmietol spoločne dohodnuté sankcie EÚ voči Rusku, aj keď ich cieľom je zastaviť rastúcu agresiu Ruska voči susednej krajine.

"Niekoľkokrát zopakoval tvrdenie, že sankcie sú nezmyselné a že to treba riešiť inak. Treba sa Roberta Fica opýtať, ako inak? Ekonomické sankcie sú totiž posledným mierovým nátlakovým prostriedkom, ktorého cieľom je prinútiť agresora zmeniť správanie ekonomickými nástrojmi. Iné riešenie je len horšie a nebezpečnejšie riešenie, teda ostrý konflikt a použitie vojenskej sily. Alebo pasivita, schvaľovanie agresie, súhlas so zaberaním cudzieho územia a podpora separatistov na Ukrajine, čo vlastne Robert Fico od začiatku konfliktu rôznymi formami robí a narúša tak jednotu a celistvosť EÚ," doplnil Kaník.

"To, čo Robert Fico ako predseda slovenskej vlády mal urobiť, ale neurobil, je poskytnúť garancie slovenským firmám, ktorých sa negatívne dotknú sankcie voči Rusku, že im takto vzniknuté ekonomické škody budú uhradené z prostriedkov EÚ tak, aby nebolo ohrozené ani jedno pracovné miesto. Mnohé európske krajiny takéto kroky už začali podnikať, slovenská vláda ale mlčí a radšej obhajuje politiku Putinovho Ruska. Jeho dnešné vyhlásenia tak len zapadli do jeho predchádzajúcich snáh otočiť verejnú mienku proti Ukrajine a obhajovať politiku Vladimira Putina. Ako sme už mnohokrát vyhlásili, pokračuje vo svojej politike ruského agenta v rámci EÚ," dodal predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS.