Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

R.FICO: Vláda plní sľuby,obciam sa zvýšil podiel príjmu z daní na 70 %

Robert Fico, archívne foto Foto: TASR

Okrem tohto však dal premiér primátorom a starostom ešte aj ďalší sľub

Bratislava 10. júna (TASR) - Zvýšením podielu výnosu dane z príjmov fyzických osôb pre mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC) sa do samospráv vráti stabilita. Skonštatoval to dnes po skončení rokovania vlády premiér Robert Fico. "Môžem oznámiť, že dnes na rokovaní vlády minister financií predložil materiál, v ktorom schvaľujeme, že výnos z dane z príjmov fyzických osôb pre mestá a obce bude 70 %. Vraciame mestám a obciam to, čo im zobrala pravicová vláda a pravicový minister financií Ivan Mikloš," vyhlásil premiér.

Zároveň pripomenul, že bývalá pravicová vláda v roku 2011 znížila samosprávam podiel na výnose z podielových daní na 65,4 % zo 70,3 % a v prípade VÚC tento podiel klesol na 21,9 % z 23,5 %. Podľa Fica obce, mestá a VÚC pre tento krok prišli o 400 miliónov eur. "Takže môžu poďakovať občania, že mohli mať viac o 400 miliónov eur, keby bola bývalá pravicová vláda v roku 2011 rešpektovala rozdelenie tohto výnosu z dane z príjmu fyzických osôb. My sme hneď po konsolidácii verejných financií pristúpili k nápravám a urobili sme prvý krok, do roku 2015 sme zvyšovali tento podiel a dnes už je 68,5 %," zdôraznil premiér.

Od budúceho roka by sa však mal podľa materiálu, ktorý dnes schválila vláda, obciam a mestám zvýšiť podiel na výnose z tejto dane na 70 % a VÚC na 30 %. "Rešpektujeme úlohu samosprávy, vieme, čo robia pre ľudí v obciach a mestách, a myslíme si, že samospráva je schopná efektívne s týmito finančnými prostriedkami nakladať. Celú túto daň sme teda rozdelili medzi mestá a obce a VÚC," doplnil Fico s tým, že jeho vláda tak plní sľuby, ktoré dala. "Som rád, že toto rozhodnutie bolo prijaté, lebo vnáša významnú mieru finančnej stability do života miest a obcí," skonštatoval premiér.

Okrem tohto však dal premiér primátorom a starostom ešte aj ďalší sľub. "Týka sa zvýšenia limitu pri elektronickom obstarávaní, kde chceme, aby 1000-eurový limit bol zvýšený na 3000 až 5000 eur, čo primátori, starostovia a VÚC mimoriadne vítajú, pretože to potom umožňuje miestnej samospráve, aby priamo na mieste svojho pôsobenia mohla realizovať niektoré nákupy, ktoré sú často lacnejšie, ako keď to realizujú cez komplikovaný spôsob verejného obstarávania," dodal Fico.