Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

FIDESZ: Maďarsko zváži vstup do eurozóny, Slovensku sa nevyplatil

Na snímke maďarský premiér a predseda strany Fidesz (Maďarský občiansky zväz) Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Antal Rogán pripomenul, že k vstupu do eurozóny treba zmeniť aj terajšiu maďarskú ústavu.

Budapešť 19. januára (TASR) - Podmienky pre vstup Maďarska do eurozóny môžu byť splnené zhruba v roku 2020, v tom čase bude vhodné zvážiť, či prijatie eura bude vhodné. Vyhlásil to dnes v Budapešti predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz a šéf hospodárskeho výboru parlamentu Antal Rogán. Vyjadril tiež názor, že prijatím eura nepochodili dobre ani Slovensko, ani Slovinsko.

Rogán podľa spravodajského servera Vs.hu novinárom povedal, že osobne sa domnieva, že Maďarsko nesmie vstúpiť do eurozóny, pretože by skôr obišlo zle. Dodal, že krajiny strednej Európy, ktoré euro už používajú, nepochodili jednoznačne dobre. Ako príklad uviedol Slovinsko, ktoré sa dostalo do vážnych problémov, ďalej Slovensko, v ktorom sa po vstupe do eurozóny výrazne zvýšili ceny.

Politik Fideszu pripomenul, že k vstupu do eurozóny treba zmeniť aj terajšiu maďarskú ústavu, v ktorej je zakotvené, že platidlom v Maďarsku je forint.