Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Fidesz trvá na zachovaní mimoriadnej 98% dane z miliónového odstupného

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Daň zaviedli začiatkom minulého roka. Aplikovali ju v prípadoch niekoľkomiliónového odstupného. Vzťahovala sa na vedúcich pracovníkov štátnych firiem, parlamentných poslancov či europoslancov.

Budapešť 26. apríla (TASR) – Vládny maďarský občiansky zväz - Fidesz trvá na zachovaní mimoriadnej 98-% dane, ktorá bola účinná od začiatku minulého roka a aplikovali ju v prípadoch niekoľkomiliónového odstupného. Daň sa vzťahovala na vedúcich zamestnancov štátnych firiem, ale aj na parlamentných poslancov a europoslancov.

Ako dnes v Budapešti podľa informácií maďarskej tlačovej agentúry MTI vyhlásila hovorkyňa Fideszu Gabriella Selmecziová, Fidesz trvá na tom, aby z nového konvergenčného programu Plán Kálmána Szélla 2.0 nebol tento druh dane vyňatý.

Podľa jej slov mimoriadna daň bola vlani zavedená, pretože vysvitlo, že niektorí odchádzali zo štátnej sféry s desiatkami miliónmi forintov odstupného. Išlo o zdanenie v prípade odstupného, ktorého výška presahovala 2 milióny HUF (6947 eur) respektíve 3,5 milióna HUF (12.157 eur).

„Fidesz trvá na zachovaní mimoriadnej dane z odstupného, očakávajú to členovia strany aj priaznivci Fideszu,“ zdôraznila hovorkyňa.

Selmecziová dodala, že Fidesz navrhuje vláde, aby preverila možnosť zníženia alebo úplného zrušenia poplatkov za finančné transakcie a telekomunikačnej dane v prípade rodín, ktoré sú v ťažkej ekonomickej situácii. Tým totiž aj ťarcha niekoľkých stoviek forintov spôsobuje vážne problémy.

V zmysle uvedeného nového konvergenčného programu totiž od januára budúceho roka zavedú daň na všetky druhy finančných prevodov. Sadzba bude 0,1 % z transformovanej sumy. Už od 1. júla tohto roku sa bude platiť daň 2 HUF (0,67 centa) za minútu telefonického hovoru. Nové dane by mali priniesť do rozpočtu takmer 600 miliárd HUF ročne (2,01 miliardy eur). Podiel daní z finančných transakcií by mal na nich dosiahnuť 130 až 228 miliárd HUF.

Selmecziová podotkla, že Plán Kálmána Szélla 2.0 pozostáva z dvoch častí. Prvou je reorganizácia daní a druhou zníženie výdavkov, v ktorom pôjde štát príkladom. Cieľom konvergenčného programu je rozložiť daňové zaťaženie na čo najširšiu základňu a namiesto dane zaťažujúcej prácu posilniť dane spotrebného typu, tie sú totiž spravodlivejšie, dodala hovorkyňa.