Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

FIGEĽ: Najlepšia sociálna politika je podpora zamestnanosti a rodiny

Ján Figeľ Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hnutie sa chce vrátiť k rovnej dani, ktorá by mala byť na úrovni 18 %.

Bratislava 1. februára (TASR) – Návrat k rovnej dani, zrušenie daňových licencií, podpora slabších regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti či skrátenie veku odchodu žien do dôchodku. Toto sú niektoré opatrenia hnutia KDH na podporu rodín a zvýšenia zamestnanosti na Slovensku.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii skonštatoval líder hnutia Ján Figeľ, vláda Roberta Fica nevie účinne riešiť nezamestnanosť. "Vyše 300.000 nezamestnaných na Slovensku, za ktorými treba vidieť nielen jednotlivcov, ale aj rodiny, je zlyhaním sociálnej politiky vlády jednej strany Smeru-SD. Najlepšia sociálna politika je účinná podpora zamestnanosti a rodiny. Prorodinné opatrenia sú najúčinnejšie opatrenia," myslí si Figeľ.

Hnutie preto pripravilo balík opatrení, ktoré majú podporiť rast zamestnanosti na Slovensku a podporiť rodiny s deťmi. "Máme opatrenia, ktoré hovoria o troch grošoch napríklad vo forme asignácie časti dane žijúcim rodičom na dôchodku, aby sa cez daňový a odvodový bonus podporila starostlivosť o deti, ktoré sa pripravujú na zamestnanie," priblížil Figeľ.

Hnutie sa chce vrátiť k rovnej dani, ktorá by mala byť na úrovni 18 %. "Považujeme to za rozumné, realistické a dôležité. Chceme zrušiť aj daňové licencie, lebo ich považujeme za nespravodlivý nástroj a pre slabšie regióny máme osobitné systémové nastavenie s podporou zamestnávania nových zamestnancov," avizoval Figeľ.

V sociálnej oblasti KDH napríklad navrhuje umožniť ženám odísť skôr do dôchodku. Ako totiž podotkol podpredseda hnutia Július Brocka, demografický vývoj na Slovensku je stále negatívny, nerodí sa dosť detí. "Náš dôchodkový systém je časovaná bomba, je našou povinnosťou, aby to bolo spravodlivejšie," skonštatoval Brocka s tým, že preto je potrebné prijímať ďalšie opatrenia nielen v oblasti daní a odvodov, ale aj v dôchodkovom systéme. "Ženy budú môcť ísť skôr do dôchodku, konkrétne o 6 mesiacov skôr za každé. Má to súvis aj s nezamestnanosťou. Mohli by sme pomôcť aj absolventom. Tí by mohli nastúpiť na uvoľnené pracovné miesto," doplnil Brocka s tým, že toto opatrenie by približne malo stáť 70 miliónov eur ročne.

Podľa podpredsedu Miloša Moravčíka nie je fér, ak štát zoberie pracujúcim polovicu zarobených peňazí na daniach. KDH preto navrhuje opatrenia, ktoré majú toto zmeniť, taktiež sa má zlepšiť aj situácia pracujúcich dôchodcov a pracujúcich študentov. "Vláda to s nespravodlivosťou dotiahla tak ďaleko, že po novom už aj zamestnanci zarábajúci minimálnu mzdu, musia platiť daň z príjmov," tvrdí Moravčík.

KDH chce preto znížiť dane pracujúcim a rodinám. "Zamestnaným rodičom s tromi deťmi by to mohlo priniesť až 1000 eur ročne navyše. Pre študentov by to znamenalo, že cez letné prázdniny si budú môcť zarobiť dvojnásobok toho, čo cez školský rok, a to bez platenia odvodov, teda 400 eur," uviedol Moravčík s tým, že tieto peniaze študenti potrebujú na financovanie nákladov spojených so vzdelávaním.

Lepšie podmienky by mali mať aj pracujúci seniori. "Dôchodcovia by si po novom mohli privyrábať do 200 eur taktiež bez platenia odvodov. Štát by im tieto peniaze nechal. Je to pomoc pre aktívnych seniorov," dodal Moravčík s tým, že KDH pripravilo opatrenia aj pre tých seniorov, ktorí "už nemajú silu si privyrábať".