Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

J. Figeľ nesúhlasí so záverom vo vyšetrovaní falšovania analýzy PPP

Ján Figeľ Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zareagoval tak na informácie o vyšetrovaní údajného falšovania analýzy k PPP projektu, ktoré priniesol v stredu (8. 10.) denník Sme.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Predseda opozičného KDH a bývalý minister dopravy Ján Figeľ v žiadnom prípade nesúhlasí so záverom prokurátorky, že vyšetrované falšovanie analýzy k PPP projektu nie je trestným činom. "Rozhodnutie prokurátorky mi pripadá ako nekompetentné alebo stimulované iným záujmom podobne, ako bol samotný skutok falšovania vládnych dokumentov," zdôraznil Figeľ v dnešnom stanovisku.

Zareagoval tak na informácie o vyšetrovaní údajného falšovania analýzy k PPP projektu, ktoré priniesol v stredu (8. 10.) denník Sme. Trestné oznámenie v tejto veci podalo ministerstvo dopravy v čase, keď mu šéfoval Figeľ. Obvinený bol bývalý riaditeľ sekcie PPP ministerstva dopravy Peter Havrila. Falšovať sa mala analýza, ktorá posudzovala výstavbu úsekov diaľnice D1 cez PPP projekt a štandardným spôsobom.

Predraženie výstavby diaľnice cez PPP projekt malo byť pozmenené z pôvodnej sumy 546 miliónov eur na 29 miliónov eur. Prokurátorka stíhanie v tejto veci zastavila, lebo podľa nej tento skutok nie je trestným činnom. Podľa nej týmto nebol preukázaný následok vo forme škody na majetku štátu ani v štádiu pokusu.

Výstavba diaľnice cez PPP projekt sa totiž nakoniec nezrealizovala. Projekt zrušil práve Figeľ ako minister dopravy. Rozhodnutie prokuratúry teda podľa neho odkazuje ľuďom a štátnym úradníkom, že podvádzať nie je trestné, ak sa podvod nakoniec nepodarí zrealizovať.

Aj keď je už uznesenie prokurátorky právoplatné, Figeľ chce urobiť ďalšie kroky v tejto veci v rámci platného právneho poriadku. "Ak budeme mlčať, ak nebudeme zodpovedne konať, ak polícia, prokuratúra a súdy nebudú dôsledne dbať na uplatňovanie práva a spravodlivosti, tak sa zlodejom, podvodníkom a ich ochrancom bude dariť viac ako slušným a poctivým ľuďom," zdôraznil Figeľ.