Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Premiér Tsipras sa ohradil voči výrokom ministra W. Schäubleho

Na snímke grécky premiér Alexis Tsipras prichádza na rokovanie na Bratislavskom hrade. V Bratislave dňa 16. septembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Nemecký ministra financií povedal, že Grécko si dopraje životnú úroveň, akoby bola jeho vlastným výsledkom.

Atény 11. februára (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras adresoval Berlínu ostré slová. "Prosím kancelárku, aby zamedzila znevažujúcim vyjadreniam ministra financií voči Grécku a výrokom, že Gréci žijú nad pomery," uviedol dnes na zjazde svojej strany Syriza.

"Kto sa v eurozóne zahráva s dvojrýchlosťou, s rozštiepením a členením, ten sa zahrá s ohňom," pokračoval. Nevie si predstaviť, že v zmysle (nemeckej) vlády by to mohlo byť posielanie podpaľača so zápalkami do muničného skladu".

Tsipras sa vyjadril k najnovším výrokom spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý povedal, že Grécko si dopraje životnú úroveň, akoby bola jeho vlastným výsledkom. Nevyhnutné sú v ňom ďalšie reformy. Ak nebudú, "potom nemôže zotrvať v eurozóne".

Krajina ohrozená bankrotom sa sporí so svojimi medzinárodnými veriteľmi o obsahu súčasného úsporného a reformného programu. Po piatkovom (10.2.) mimoriadnom stretnutí veriteľov s gréckym ministrom financií šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem vyzdvihol výrazný pokrok krajiny, ktorý by mohol uvoľniť cestu k poskytnutiu ďalšej pomoci.

Tsipras však dnes hovoril kriticky aj o Medzinárodnom menovom fonde, ktorý odmieta nájsť riešenie pre jeho krajinu.