Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch zvýšila rating Grécka na B-

Pamiatky v Aténach. Foto: TASR/AP

Výnos z 10-ročných gréckych vládnych dlhopisov dnes ráno klesol o 5 bázických bodov na 5,58 %, a potom sa ustálil.

Atény/Londýn 21. augusta (TASR) - Výnosy z gréckych štátnych dlhopisov dnes klesli. Trhy tak zareagovali na krok agentúry Fitch, ktorá Grécku zvýšila rating na úroveň B.

Presnejšie, Fitch v piatok (18.8.) v noci zvýšila rating dlhodobých záväzkov Grécka v cudzej mene na B- z CCC. Atény tak dosiahli ďalší míľnik na svojej pomalej ceste z problémov.

Ratingová agentúra odôvodnila svoje rozhodnutie znížením politických rizík a udržateľným hospodárskym rastom Grécka.

Výnos z 10-ročných gréckych vládnych dlhopisov dnes ráno klesol o 5 bázických bodov na 5,58 %, a potom sa ustálil.

Podľa stratéga DZ Bank Daniela Lenza sú grécke dlhopisy stále rizikové a nestále. No zároveň sa situácia v krajine zlepšila a už ju od bankrotu nedelí len jeden krok, ale prinajmenšom dva kroky. Je preto možné, že niektorí investori, ktorí vyhľadávajú aktíva s vysokým výnosom, zvážia teraz malú investíciu do gréckych bondov.

Aj agentúra Standard & Poor's (S&P) pred mesiacom zvýšila Grécku rating na úroveň B-. Len Moody's ešte nedala Grécku známku v pásme B, aj keď v júni zvýšila hodnotenie úverovej bonity Grécka, ale len na Caa2.

Grécko stále zápasí s obrovským dlhom. Atény museli zaviesť prísne úsporné opatrenia výmenou za finančnú pomoc od Európskej únie (EÚ). Zadlžená krajina však dostala vzpruhu v júni, keď jej vlády krajín eurozóny schválili uvoľnenie splátky z tretieho záchranného balíka.

Aj vďaka tomu sa Grécko minulý mesiac úspešne vrátilo na dlhopisové trhy, po trojročnej prestávke, a získalo 3 miliardy eur z predaja päťročných bondov.

Ostatné štáty z juhu Európy dnes tiež zaznamenali pozitívny vývoj na dlhopisových trhoch. Napríklad rozdiel medzi výnosom z 10-ročných portugalských vládnych dlhopisov a nemeckých sa znížil na 233 bázických bodov.

Trhy vyčkávajú na vystúpenie šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho na štvrtkovom (24.8.) stretnutí centrálnych bankárov v americkom Jackson Hole. A špekulujú, že začiatok utlmovania programu nákupu aktív ECB už nie je ďaleko.

Ale podľa niektorých zdrojov, Draghi na konferencii nič nové nepovie. Investori sa preto viac spoliehajú na jeho tlačovú konferenciu po najbližšom, septembrovom zasadaní ECB.

Výnos z 10-ročných nemeckých štátnych dlhopisov, ktoré slúžia ako referenčné pre celý euroregión, sa dnes zvýšil o 1 bázický bod na 0,42 %. Aj väčšina ostatných veľmi kvalitných dlhopisov dnes zaznamenala rast výnosov o 1-2 bázické body.