Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Akcie gréckych bánk prudko oslabili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Znepokojenie na trhoch, ktoré spôsobuje situácia v Taliansku, totiž prehĺbili obavy, že budú musieť získať viac čerstvého kapitálu, aby dokázali zvládnuť vysoký objem zlých úverov.

Atény 8. októbra (TASR) - Akcie gréckych bánk sa v pondelok prepadli. Znepokojenie na trhoch, ktoré spôsobuje situácia v Taliansku, totiž prehĺbili obavy, že budú musieť získať viac čerstvého kapitálu, aby dokázali zvládnuť vysoký objem zlých úverov.

FTSE/Athex Banks Index sa popoludní nachádzal v strate takmer 5 %, keď predtým klesol až o 7,9 %. Akcia Eurobank Ergasias sa prepadla až o 14,4 %, neskôr zmazala časť strát a bola v mínuse o 8,6 %. Akcia Piraeus Bank oslabila o 9,8 %, keď predtým padla až o 13,6 %.

Akcie gréckych bánk tento rok oslabili o vyše 40 %. Dôvodom sú obavy, že nedokážu dostatočne rýchlo očistiť svoje bilancie, keď orgány dohľadu na ne tlačia, aby znížili objem zlých úverov. Takisto ich zasialo zhoršenie nálady na trhu spôsobené vývojom v Taliansku, kde vláda plánuje vyšší rozpočtový deficit, než požaduje Európska komisia (EK).

V pondelok oslabili aj grécke dlhopisy. Výnosy desaťročných štátnych dlhopisov stúpli o 13 bázických bodov na 4,64 %, čo bolo najviac od 5. septembra. Atény v auguste uzatvorili záchranný program, v rámci ktorého dostávali finančnú pomoc. Preto vláda potrebuje, aby úročenie dlhopisov kleslo, než začne opäť získavať peniaze na trhu.

"Ziskovosť sektora je pod tlakom a pokrok pri znižovaní zlyhaných úverov je pomalý," napísali v pondelok analytici ratingovej agentúry Fitch. "Neistota týkajúca sa toho, ako grécka vláda podporí sektor a či súčasťou riešenia budú aj straty súkromných investorov, bude mať negatívny vplyv na náladu investorov a povedie k vyšším externým nákladom na financovanie."