Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bankový sektor ku koncu mája dosiahol zisk 290,5 milióna eur

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Čisté úrokové príjmy, ktoré sú hlavným zdrojom bánk, ku koncu piateho mesiaca tohto roka dosiahli 717,7 milióna eur. Medziročne sa znížili o 3,2 percenta.

Bratislava 6. júla (TASR) - Bankový sektor na Slovensku zaznamenal ku koncu mája zisk 290,5 milióna eur. Medziročne stúpol o 14,05 milióna eur, keďže vlani v rovnakom období banky dosiahli zisk na úrovni 276,4 milióna eur. Vyplýva to z najnovších výkazov zisku a strát, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Čisté úrokové príjmy, ktoré sú hlavným zdrojom bánk, ku koncu piateho mesiaca tohto roka dosiahli 717,7 milióna eur. Medziročne sa znížili o 3,2 %.

Ako ďalej vyplýva z výkazov ziskov a strát NBS, čisté výnosy z poplatkov a provízií dosiahli ku koncu apríla tohto roka 219,9 milióna eur a medziročne vzrástli o 2,1 %.

Bankový sektor dosiahol ku koncu minulého roka zisk 742,3 milióna eur. Medziročne sa zvýšil o 22,5 %. Podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) významný pozitívny vplyv na ziskovosť bánk mal vlani predaj podielov VISA Europe spoločnosti VISA Inc.

"V uplynulom roku ziskovosť pozitívne ovplyvnili aj jednorazové príjmy z dividend a výnosy z finančných operácií," priblížila SBA. Čisté úrokové príjmy bánk klesali už aj vlani.