Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Bankový sektor ku koncu októbra dosiahol zisk 594,8 milióna eur

Foto: TASR/AP

Národná banka Slovenska vo svojej poslednej Správe o finančnej stabilite skonštatovala, že ziskovosť bánk na Slovensku by sa mohla pravdepodobne v nasledujúcich rokoch znižovať.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Bankový sektor na Slovensku dosiahol ku koncu októbra tohto roka zisk 594,8 milióna eur. Medzimesačne vzrástol o 32,9 milióna eur, medziročne stúpol o 26,9 milióna eur. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Čisté úrokové príjmy, ktoré sú hlavným zdrojom bánk, ku koncu desiateho mesiaca dosiahli 1,5 miliardy eur. Medziročne sa znížili o 72,1 milióna eur. Dôvodom sú nízke úrokové sadzby na trhu.

Ako ďalej vyplýva z výkazov ziskov a strát NBS, znížili sa medziročne aj čisté výnosy z poplatkov a provízií, ktoré ku koncu októbra predstavovali 434,7 milióna eur. Vlani v rovnakom období dosiahli úroveň 436,7 milióna eur.

Národná banka Slovenska (NBS) vo svojej poslednej Správe o finančnej stabilite skonštatovala, že ziskovosť bánk na Slovensku by sa mohla pravdepodobne v nasledujúcich rokoch znižovať. A to aj napriek tomu, že za prvé tri štvrťroky mali finančné domy zisk medziročne vyšší o 6 %. Ak by sa však odrátali jednorazové vplyvy, bola by ziskovosť o 8 % nižšia ako vlani v rovnakom období. Simulácia ziskovosti na najbližšie tri roky ukázala, že zisky bánk by sa mohli stenčovať v budúcom roku a tento trend by mal miernejším tempom pokračovať aj v rokoch 2018 a 2019. Dôvodom je najmä pokračujúci pokles úrokových príjmov bánk, pod čo sa podpísali aj prijaté legislatívne opatrenia v oblasti úverov na bývanie.

Aj Slovenská banková asociácia upozornila na to, že výrazne pozitívny vplyv na ziskovosť sektora počas prvých 9 mesiacov tohto roka mal predaj podielov spoločnosti VISA Europe spoločnosti Visa inc.