Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Bankový systém v USA je podľa Yellenovej dobre kapitalizovaný

Americká ministerka financií Janet Yellenová počas vypočutia v Kongrese 8. februára 2024. Foto: TASR/AP

Začiatkom tohto týždňa Yellenová vyjadrila obavy, týkajúce sa sektora komerčných nehnuteľností.

Washington 8. februára (TASR) - Bankový systém v Spojených štátoch je dobre kapitalizovaný, aj keď niektoré finančné ústavy pociťujú tlak, prichádzajúci zo sektora komerčných nehnuteľností, vyhlásila vo štvrtok americká ministerka financií Janet Yellenová. Regulačné orgány monitorujú i riziká zo strany nebankových poskytovateľov hypotekárnych úverov a úrady plánujú sprísniť dohľad nad investičnými poradcami, uviedla ďalej na vypočutí v Kongrese. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Začiatkom tohto týždňa Yellenová vyjadrila obavy, týkajúce sa sektora komerčných nehnuteľností. Upozornila, že s blížiacou sa splatnosťou úverov na komerčné nehnuteľnosti ich bude potrebné refinancovať v prostredí vyšších úrokových nákladov, nižších ocenení a v situácii, keď rastie miera neobsadenosti.

Miera neobsadenosti kancelárskych budov, najmä v metropolitných oblastiach, prudko vzrástla, doplnila Yellenová vo štvrtok na pôde senátneho výboru pre bankovníctvo a bývanie. Pre niektoré banky to síce bude podľa nej znamenať problém, celkový systém však považuje za dobre kapitalizovaný.

Ministerka na vypočutí tiež uviedla, že regulačné orgány sledujú riziká spojené s nebankovými poskytovateľmi hypoték. "Nebankové hypotekárne spoločnosti nemajú prístup ku vkladom, aký majú banky, sú odkázané na krátkodobé financovanie, ktoré môže byť oveľa menej stabilné ako vklady," vysvetlila.

Yellenová senátorov ďalej informovala, že jej ministerstvo plánuje navrhnúť predpis, ktorým sa na investičných poradcov uplatnia požiadavky na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Investičné poradenstvo označila za odvetvie, ktoré nie je dostatočne pokryté pravidlami o boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

"Z nášho hodnotenia rizík vyplýva, že ide o oblasť, ktorá poskytuje sankcionovaným osobám, zločincom a podobne možnosť presúvať majetok a investovať v Spojených štátoch bez toho, aby sa zistili zdroje ich majetku," uzavrela.