Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Banky pred brexitom začínajú presúvať aktíva z Londýna do zahraničia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf FMF Hubertus Vath povedal, že neistota núti banky presťahovať vybrané divízie alebo všetky svoje operácie z Británie.

Londýn 4. decembra (TASR) - Očakáva sa, že Londýn stratí do marca 2019 aktíva v hodnote až 800 miliárd eur. Dôvodom je, že banky pred vystúpením Británie z Európskej únie presúvajú operácie do iných finančných centier.

Lobistická skupina Frankfurt Main Finance (FMF) uviedla toto číslo minulý týždeň. Vypočítala ho na základe toho, že 30 finančných inštitúcií predložilo Európskej centrálnej banke žiadosť o presun svojich centrál do Frankfurtu nad Mohanom. FMF tvrdí, že toto číslo bude do marca ešte vyššie a že bude pokračovať v raste aj po brexite.

FMF uviedla pre CNBC, že firmy presunú tieto aktíva z Londýna do Frankfurtu nad Mohanom, aby ich nové kancelárie splnili minimálne prevádzkové a regulačné požiadavky.

Šéf FMF Hubertus Vath povedal, že neistota núti banky presťahovať vybrané divízie alebo všetky svoje operácie z Británie. "Kým bude pretrvávať neistota, väčšina inštitútov dá zrejme prednosť minimálnemu riešeniu. V každom prípade je jasné, že bude nasledovať druhé kolo."

Niekoľko bánk uviedlo, že premiestnia pracovné miesta z Londýna pred brexitom. FMF očakáva, že až 10 000 pracovných miest sa pred vystúpením Británie z EÚ presunie do Frankfurtu nad Mohanom a že relokácia pracovných miest bude pokračovať až do roku 2024.