Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Banky v Grécku prešli najnovším kolom záťažových testov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Premiér Alexis Tsipras verí, že si Grécko po dokončení reforiem a úsporných opatrení znovu získa dôveru finančných trhov.

Atény 6. mája (TASR) - Štyri najväčšie banky v Grécku prešli najnovšími kolom záťažových testov, ktoré im predpísala Európska centrálna banka (ECB), bez vážnych škôd. Ukázali to oficiálne výsledky zverejnené v sobotu (5.5.).

Testy ukázali, že štyri banky: Národná banka Grécka, Alpha Bank, Eurobank a Piraeus Bank, mali dostatok kapitálových rezerv, aby odolali "polovičnej" kríze. Piraeus Banka však uviedla, že podľa vlastnej analýzy musí ešte splniť niekoľko ďalších úloh. Christos Megalou, šéf Piraeus, dodal, že ide o záväzky banky ohľadne ďalšieho posilnenia financií.

Na rozdiel od veľkých celoeurópskych záťažových testov bánk v eurozóne v roku 2014, pri testoch gréckych bánk ECB nestanovila žiadne kapitálové ukazovatele, ktoré je potrebné splniť. Nešlo totiž o "klasické" záťažové testy, ale o ďalší z krokov - po reformách a privatizácii - na ceste Grécka zo záchranného programu.

V auguste totiž vyprší tretí balík pomoci pre Grécko vo výške 86 miliárd. Premiér Alexis Tsipras verí, že si Grécko po dokončení reforiem a úsporných opatrení znovu získa dôveru finančných trhov a bude sa môcť postaviť na vlastné nohy. To znamená aj jeho úplný návrat na kapitálové trhy.