Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Japonská centrálna banka zvýšila objem núdzových úverových programov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Japonská centrálna banka bude pokračovať v nákupe japonských vládnych dlhopisov bez stanovenia horného limitu, aby udržala výnosy 10-ročných dlhopisov okolo 0 %.

Tokio 16. júna (TASR) – Japonská centrálna banka (BoJ) nezmenila úrokové sadzby. Zvýšila však objem núdzového úverového programu na podporu ekonomiky zasiahnutej koronakrízou.

Menová rada BoJ v utorok ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na peniaze, ktoré finančné inštitúty nechávajú na účtoch v centrálnej banke, na úrovni -0,1 % a zopakovala, že sadzba zostane na terajšej úrovni alebo ešte klesne.

BoJ bude pokračovať v nákupe japonských vládnych dlhopisov bez stanovenia horného limitu, aby udržala výnosy 10-ročných dlhopisov okolo 0 %.

BoJ zároveň zvýšila celkový objem svojich núdzových programov zo 75 biliónov JPY na 110 biliónov JPY (910,4 miliardy eur), ktoré majú podporiť úverovanie pre firmy tvrdo zasiahnuté následkami pandémie nového koronavírusu.

"Japonská ekonomika sa nachádza v extrémne ťažkej situácii z dôvodu dosahov pandémie nového koronavírusu doma aj v zahraničí," uviedla BoJ po dvojdňovom zasadnutí menovej rady. Dodala, že japonská ekonomika zrejme ešte nejaký čas zostane v tejto ťažkej situácii, preto bude BoJ pozorne monitorovať následky pandémie a je pripravená v prípade potreby ešte viac uvoľniť menovú politiku.