Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Účet odchodu Británie z EÚ: Môže byť 60 miliárd eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V tejto sume sú zarátané nezaplatené príspevky Británie do rozpočtu EÚ, podiel na príspevkoch na dôchodky bývalých zamestnancov Únie, nezaplatené príspevky na britské projekty a ďalšie záväzky.

Londýn 6. decembra (TASR) - Britániu môže vyjsť odchod z Európskej únie (EÚ) až na 60 miliárd eur. Uviedol to londýnsky denník Guardian, ktorý sa odvoláva na zdroj z okolia Michela Barniera, hlavného vyjednávača Európskej komisie (EK) pre brexit.

Odborníci z Barnierovho tímu zostavili účet za brexit, ktorý sa podľa nemenovaného zdroja pohybuje v rozmedzí 46 - 51 miliárd libier (54,63 - 60,56 miliardy eur). O podobnej sume informovali v novembri aj noviny Financial Times, ktoré sa tiež odvolávali na vysokopostavené zdroje z EÚ.

V tejto sume sú zarátané nezaplatené príspevky Británie do rozpočtu EÚ, podiel Londýna na príspevkoch na dôchodky bývalých zamestnancov Únie, nezaplatené príspevky na britské projekty rozvoja infraštruktúry a ďalšie záväzky.

Európski experti tiež skúmajú rôzne scenáre brexitu, aby odhadli jeho potenciálny vplyv na ekonomiku Británie aj zvyšných 27 štátov EÚ.

Barnier medzitým dnes Londýnu odkázal, že premiérka Theresa Mayová sa musí najprv s EÚ dohodnúť na vzájomných obchodných vzťahoch po brexite, až potom môže začať vyjednávať s Bruselom o prípadnom prechodnom období, ktoré žiadajú britské firmy. Upozornil tiež vládu v Londýne, že sa jej kráti čas na rokovania o podmienkach brexitu, pretože EÚ ich chce uzavrieť do októbra 2018, aby ich mohol schváliť Európsky parlament.