Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Britská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Guvernér Bank of England (BoE) Mark Carney Foto: TASR/AP

Avšak dvaja členovia výboru nečakane hlasovali pre bezprostredné zvýšenie sadzieb, čo podporilo očakávania, že BoE by mohla sprísniť menovú politiku už v máji.

Londýn 22. marca (TASR) - Britská centrálna banka (BoE) pokračuje vo svojej uvoľnenej menovej politike. Menový výbor BoE v súlade s očakávaniami ponechal kľúčový úrok na úrovni 0,5 % a rovnako nezmenil objem programu nákupu cenných papierov.

Avšak dvaja členovia výboru nečakane hlasovali pre bezprostredné zvýšenie sadzieb, čo podporilo očakávania, že BoE by mohla sprísniť menovú politiku už v máji. To podporilo britskú libru, ktorej kurz sa popoludní dočasne dostal voči doláru na 7-týždňové maximum 1,4220 USD/GBP a voči euru až na 9-mesačné maximum, keď libra voči spoločnej mene posilnila o 0,5 % na 0,8695 GBP/EUR.

BoE vlani v novembri prvýkrát po vyše 10 rokoch zvýšila kľúčový úrok z rekordného minima 0,25 % na aktuálnych 0,5 %.

Finančné trhy teraz počítajú s ďalším zvýšením sadzieb v máji. Dôvodom je vysoké tempo rastu spotrebiteľských cien. Vo februári dosiahla medziročná inflácia 2,7 %, čo je výrazne nad cieľovými 2 %. Tempo rastu cien sa však vo februári spomalilo z 3 % v januári.