Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Cena akcií Deutsche Bank klesla prvýkrát pod 10 eur

Deutsche bank, archívne foto Foto: TASR/AP

Cena akcií najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank zaznamenala dnes ďalší výrazný pokles, pričom sa prvýkrát dostala pod 10 eur/akcia.

Berlín 30. septembra (TASR) - Cena akcií najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank zaznamenala dnes ďalší výrazný pokles, pričom sa prvýkrát dostala pod 10 eur/akcia. Dôvodom sú správy, že niektoré hedžové fondy sa rozhodli zredukovať svoju expozíciu voči nemeckej inštitúcii. Informovali o tom agentúra AP a na svojej internetovej stránke denník The Telegraph.

Cena akcií Deutsche Bank dnes klesla o 8 %, pričom prvýkrát v histórii spadla pod 10 eur. Trhy tak reagovali na informácie agentúry Bloomberg, ktorá vo štvrtok vo večerných hodinách uviedla, že približne 10 hedžových fondov "prijalo opatrenia na zníženie rizík spojených s Deutsche Bank v obave, že banka bude mať problémy so zaplatením očakávanej pokuty v USA".

Situácia nemeckej veľkobanky sa zhoršila po tom, ako nedávno zverejnila, že americké ministerstvo spravodlivosti od nej požaduje zaplatenie 14 miliárd USD (12,48 miliardy eur), aby sa uzatvoril spor okolo jej predaja cenných papierov krytých hypotékami pred nástupom finančnej krízy v roku 2008. Ministerstvo viní Deutsche Bank z toho, že pred nástupom finančnej krízy neposkytla investorom pri predaji hypotekárnych cenných papierov správne informácie o ich kvalite.

Od zverejnenia správ o plánovanej pokute v polovici septembra sa akcie Deutsche Bank dostali pod permanentný tlak. Objavili sa aj informácie, že banka požiadala nemeckú vládu o pomoc a intervenciu v USA, čo ale vedenie Deutsche Bank už pred niekoľkými dňami poprelo. Napriek tomu tlak na banku rastie aj naďalej. V reakcii na najnovšie informácie o krokoch fondov preto šéf spoločnosti John Cryan poslal zamestnancom list, v ktorom ich ubezpečil, že pozícia banky je silná a aj naďalej si udržiava vysoký počet klientov.

Podľa Cryana sa na trhu objavili snahy znížiť dôveru v Deutsche Bank, zamestnanci sa však nemusia obávať. Vzhľadom na vývoj takýchto sporov medzi vládou USA a inými finančnými inštitúciami sa dá očakávať nižšia pokuta než uvádzaných 14 miliárd USD. Diskusie o výške pokuty preto nie sú dôvodom na tlak na ceny akcií.