Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Česi vlani prestávkovali rekordných vyše 196 miliárd korún

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Oznámilo to tento týždeň české ministerstvo financií.

Praha 29. júla (TASR) - Česi minulý rok prestávkovali vyše 196 miliárd Kč, čo je nový rekord. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to znamená viac ako o štvrtinu. Oznámilo to tento týždeň české ministerstvo financií.

Ako uviedol hovorca ministerstva Filip Béhal, Česi vlani prestávkovali rekordných 196,4 miliardy Kč (7,54 miliardy eur), medziročne o 29 % viac. Objem vyplatených výhier vzrástol rovnako o 29 % na 157,1 miliardy Kč.

Hrubé príjmy legálnych prevádzkovateľov lotérií a podobných hier tak dosiahli 39,3 miliardy Kč. Rok predtým to bolo približne o 10 miliárd Kč menej.

Najviac sa stávkovalo, podobne ako v minulých rokoch, na takzvané technické hry, čo sú najčastejšie automaty. Ich podiel presiahol tretinu. Nasledovali internetové kurzové stávky so štvrtinovým podielom.

Najväčšia česká lotériová firma Sazka tento týždeň uviedla, že v roku 2017 vyplatila už takmer osem miliónov výhier v hodnote 1,7 miliardy Kč. "Od januára sa z miliónovej výhry tešilo 79 stávkujúcich," uviedol hovorca Sazky Václav Friedmann. Ako dodal, zatiaľ najvyššou výhrou tohto roka v Česku je 50 miliónov Kč pre šťastlivca z Plzenského kraja.