Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

FINANCIE: Česko prvýkrát predalo dlhopisy s negatívnymi výnosmi

Praha, ilustračná snímka Foto: TASR/M

Ako dnes uviedlo české ministerstvo financií, išlo o 3-ročné dlhopisy s výnosmi -0,001 %.

Praha 27. augusta (TASR) - Česko prvýkrát predalo štátne dlhopisy s negatívnymi výnosmi. Informovala o tom agentúra APA.

Ako dnes uviedlo české ministerstvo financií, išlo o 3-ročné dlhopisy s výnosmi -0,001 %. Česko predalo tieto dlhopisy v celkovej nominálnej hodnote 3,75 miliardy Kč (138,5 milióna eur).

"Je to ďalšie potvrdenie, že finančné trhy vnímajú Českú republiku pozitívne a verejné financie pokračujú v pozitívnom vývoji, ktorý sa začal v roku 2014," uviedol český minister financií Andrej Babiš.

Správa zverejnená pred necelými dvoma týždňami ukázala, že český hrubý domáci produkt (HDP) sa v 2. kvartáli 2015 medziročne zvýšil o 4,4 %. Babiš poukázal na to, že zadlženosť Česka v roku 2014 klesla prvýkrát od roku 1995.

Pražské ministerstvo financií zdôraznilo, že krajina sa negatívnymi výnosmi zaradila k vysoko úverovo dôveryhodným krajinám mimo eurozóny, ako sú Švajčiarsko, Švédsko alebo Dánsko.

Analytik Komerční banky Marek Dřímal upozornil, že jedným z dôvodov vývoja sú tiež intervencie Českej národnej banky (ČNB) na oslabenie českej koruny, s ktorými ČNB začala v roku 2013. Investori tak majú k dispozícii dostatok korún na nákup českých dlhopisov. Keďže ČNB chce s intervenciami pokračovať do konca roka 2016, Dřímal počíta, že negatívne výnosy nejaký čas vydržia.

To Česku ušetrí stovky miliónov korún. Už v roku 2014 Praha zaplatila na úrokoch o 2,3 miliardy Kč menej ako v roku 2013. Tento rok by mali náklady na obsluhu dlhu pokračovať v poklese.

(1 EUR = 27,085 CZK)