Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

ČNB dáva na intervencie proti posilneniu koruny 1,11 miliardy eur

Foto: TASR

Nápor špekulantov na českú korunu je obrovský. Záujem o české štátne dlhopisy, naopak, klesá.


Praha 24. marca (TASR) - Nápor špekulantov na českú korunu je obrovský. Česká národná banka (ČNB) dáva aktuálne na obranu pred posilnením koruny 30 miliárd Kč (1,11 miliardy eur) denne. Záujem o české štátne dlhopisy, naopak, klesá.

Počas marca musela ČNB intervenovať v celkovom objeme približne 300 miliárd Kč. ČNB môže intervencie ukončiť až v apríli, v marci jej v tom bráni kurzový záväzok. Od začiatku roka tak ČNB použila na obranu pred posilnením koruny celkovo asi 900 miliárd Kč, za ktoré nakúpila eurá.

ČNB sa snaží udržať kurz českej koruny k euru pod hranicou 27 CZK/EUR od novembra 2013. O enormnom množstve eur prúdiacich do Česka svedčí aj fakt, že tohtoročný objem intervencií už je väčší než za celé obdobie rokov 2013 až 2016.

Podľa hlavného ekonóma ING Jakuba Seidlera ČNB v posledných dňoch vymenila za eurá v priemere približne 30 miliárd Kč denne. "Pondelkový komentár prezidenta Zemana podľa doterajších čísel k nadmernému zvýšeniu intervencií neviedol," uviedol Seidler, ktorý narážal na pondelkové (20. 3.) výroky Miloša Zemana, ktorý tvrdil, že mu guvernér ČNB Jiří Rusnok povedal, že k ukončeniu intervencií môže prísť "možno skôr, než sa nazdáme".

ČNB musí byť na devízových trhoch prítomná najmä z dôvodu záujmu zahraničných špekulantov. Tí nakupujú českú menu v očakávaní, že voči euru po ukončení kurzového záväzku posilní a oni na pohybe kurzu zarobia. Okrem špekulantov je kurzový záväzok ČNB pod tlakom aj z dôvodu zaisťovacích operácií exportérov, ktorí si zabezpečujú svoje príjmy v eurách, aby ich nepoškodilo pravdepodobné posilnenie koruny.

Záujem hráčov na devízových trhoch o českú korunu rastie, keďže od apríla môže ČNB svoj kurzový záväzok kedykoľvek zrušiť, uviedol hlavný ekonóm Generali Investments Radomír Jáč. ČNB sa zaviazala, že intervencie potrvajú minimálne do konca marca.

V prípade veľkých výkyvov by sa mohla ČNB vrátiť na trh a znovu intervenovať. V strednodobom a dlhšom období by však mala česká mena posilňovať. Podľa ING Bank by sa ku koncu roka 2017 mohol kurz dostať na úroveň okolo 25,5 CZK/EUR.

Banková rada ČNB ako najpravdepodobnejší termín takzvaného exitu uvádza polovicu tohto roka. Kľúčovou podmienkou je udržateľné dosiahnutie 2-% inflačného cieľa. Februárová inflácia dosiahla 2,5 % a v marci zrejme bude ešte o niečo vyššia. Priaznivo, z pohľadu ČNB, sa vyvíja aj takzvaná jadrová inflácia, teda inflácia očistená o jednorazové či sezónne vplyvy.

Podľa aktuálnej analýzy ING Bank by vhodným termínom pre exit bol prvý týždeň v apríli, teda na mimoriadnom zasadnutí bankovej rady a ešte pred zverejnením čísiel o marcovej inflácii, ktoré budú predložené 10. apríla. Okrem tvrdého záväzku nič opusteniu kurzu nebráni. Pokračovanie intervencií by mohlo prilákať do Česka ďalší špekulatívny kapitál a okrem iného prehĺbiť prípadnú budúcu účtovnú stratu centrálnej banky spôsobenú očakávaným posilnením kurzu koruny.