Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Colný úrad Nitra vlani odviedol do štátneho rozpočtu 771 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Na dosiahnutom výsledku sa podieľali najmä podniky automobilového priemyslu.

Nitra 19. marca (TASR) - Colný úrad (CÚ) Nitra sa stal najlepším colným úradom na Slovensku za rok 2023. Do štátneho rozpočtu odviedol takmer 771 miliónov eur. V tejto sume je zahrnutý výber DPH z dovozu tovaru, clo a zároveň aj spotrebné dane z jednotlivých komodít podliehajúcich spotrebnej dani, informoval riaditeľ CÚ Nitra Tibor Kiac.

Na dosiahnutom výsledku sa podieľali najmä podniky automobilového priemyslu. "Rôznorodosť jednotlivých podnikateľských činností v Nitrianskom kraji je pritom naozaj bohatá a rok 2023 priniesol oživenie výroby a spotreby takmer vo všetkých oblastiach," zhodnotil Kiac.

V oblasti spotrebných daní sa na úspechu najviac podieľali liehovarníci, distribútori pohonných hmôt a distribútori tabakových výrobkov. Rástli aj hodnoty pri odvodoch z elektrickej energie a fosílnych palív.

Zamestnanci CÚ Nitra na úseku spotrebných daní v uplynulom roku vykonali 2117 miestnych zisťovaní. Pri nich sa zameriavali na kontroly tovaru s cieľom eliminovať riziko, že sa na trh dostanú nebezpečné a zdraviu škodlivé výrobky. Kontrolovali dodržiavanie colných a daňových predpisov, zamerali sa aj na kontroly registračných pokladníc, kontrolných známok na lieh a tabakové výrobky. Účinne zasahovali proti dovozu falzifikátov na vnútorný trh v rámci Nitrianskeho kraja.