Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Deficit bežného účtu platobnej bilancie Grécka v novembri klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/Renáta Minová

Schodok bežného účtu platobnej bilancie dosiahol v novembri 1,26 miliardy eur, uviedla Národná banka Grécka. V rovnakom období predchádzajúceho roka predstavoval 1,38 miliardy eur.

Atény 20. januára (TASR) - Grécko zaznamenalo za november minulého roka pokles deficitu bežného účtu platobnej bilancie. Uviedla to v stredu grécka centrálna banka.

Schodok bežného účtu platobnej bilancie dosiahol v novembri 1,26 miliardy eur, uviedla Národná banka Grécka. V rovnakom období predchádzajúceho roka predstavoval 1,38 miliardy eur. Pod zmiernenie deficitu sa podpísali lepšie výsledky v oblasti obchodu s tovarom a na účte primárnych príjmov.

V obchode s tovarom evidovalo Grécko v novembri opätovne deficit, v porovnaní s novembrom predchádzajúceho roka však klesol. Schodok dosiahol 1,44 miliardy eur oproti deficitu na úrovni 1,68 miliardy eur v novembri 2019.

V bilancii služieb zaznamenalo Grécko prebytok 425,6 milióna eur. To znamená pokles prebytku o takmer 135 miliónov eur, čo je najmä dôsledok pokračujúceho prepadu príjmov z cestovného ruchu.

Deficit na účte primárnych príjmov výrazne klesol. Oproti takmer 214 miliónom eur v novembri 2019 dosiahol v novembri minulého roka 87,9 milióna eur. Naopak, deficit na účte sekundárnych príjmov vzrástol zo 48,6 milióna na 158,3 milióna eur.