Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Deutsche Bank zvažuje presun 300 miliárd eur z Londýna do Nemecka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa projektu s názvom Bowline by sa sťahovanie malo začať v septembri 2018. Presun bilančnej súvahy si vyžaduje zhruba šesť mesiacov.

Frankfurt nad Mohanom 25. júla (TASR) - Deutsche Bank, najväčšia nemecká banka, možno presunie z Británie do Frankfurtu nad Mohanom aktíva, pohľadávky a kapitál v hodnote zhruba 300 miliárd eur v dôsledku brexitu. Uviedli to agentúry s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou.

To zodpovedá takmer pätine, teda 20 %, bilančnej súvahy Deutsche Bank, ktorá na konci minulého roka vykázala aktíva v celkovej hodnote 1,59 bilióna eur.

Podľa projektu s názvom Bowline by sa sťahovanie malo začať v septembri 2018. Presun bilančnej súvahy si vyžaduje zhruba šesť mesiacov, čo znamená, že potrvá do marca 2019, tvrdí zdroj, ktorý nechce byť menovaný, pretože ide o internú záležitosť.

Generálny riaditeľ banky John Cryan nedávno povedal zamestnancom vo video odkaze, že sa pripravuje na tzv. tvrdý brexit, takže sa "drvivá väčšina" obchodov, ktoré sa v súčasnosti realizujú v Londýne, pravdepodobne presťahuje do Frankfurtu nad Mohanom. Detaily však banka zatiaľ nezverejnila.

Podľa osôb oboznámených so situáciou sťahovanie sa dotkne niekoľko stoviek pracovných miest a zhruba 20.000 klientskych účtov.

Banka plánuje v septembri tohto roka začať informovať klientov, že ich kontrakty sa presunú do Frankfurtu nad Mohanom.

Monika Schallerová, hovorkyňa Deutsche Bank, sa k tomu odmietla vyjadriť.

"Je tu strašne veľa detailov, ktoré treba vyriešiť a schváliť," povedal Cryan vo videu. "Ale nevyhnutné pozície bude potrebné presťahovať, alebo aspoň pridať vo Frankfurte nad Mohanom."

Väčšina obchodovania Deutsche Bank v Európe sa tradične zúčtováva v Londýne, ktorý získal v rámci banky významné postavenie za šéfovania Cryanových predchodcov.

Na plány banky spojené s brexitom dohliadajú dvaja spoloční šéfovia investičnej divízie, Marcus Schenck vo Frankfurte nad Mohanom a Garth Ritchie v Londýne, ako aj členka predstavenstva zodpovedná za dodržiavanie predpisov Sylvie Matheratová.