Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Dolár je najslabší za vyše 2 roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom jeho oslabovania sú predovšetkým stimulačné programy americkej centrálnej banky (Fed).

New York/Frankfurt nad Mohanom 18. augusta (TASR) - Dolár je najslabší za vyše 2 roky.

Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu svetových mien, v utorok klesol na 27-mesačné maximum. Dôvodom jeho oslabovania sú predovšetkým stimulačné programy americkej centrálnej banky (Fed). Dolár klesol piaty obchodný deň po sebe a americké akciové indexy sa dostali na nové rekordné maximá.

Aj keď dolár má často funkciu bezpečnej investície v časoch krízy, v poslednom období výrazne stratil z dôvodu intervencií Fedu na finančných trhoch, ktorých cieľom je zabezpečenie dostatku likvidity počas koronakrízy. Monetárne stimuly Fedu podporili rizikové aktíva, ktoré sa dostali na historické maximá a spôsobili pokles dopytu po takzvaných bezpečných aktívach.

Dolárový index sa v utorok podvečer nachádzal s mínusom 0,54 % na 92,314 bodu, keď predtým padol až na 92,124 bodu, čo bolo najmenej od mája 2018. Kurz eura voči doláru vzrástol až na 1,197 USD/EUR, čo bolo najviac od mája 2018. Dolár stratil aj voči japonskému jenu, ktorý je rovnako tradične považovaný za bezpečný prístav pre investície, a dostal sa na 2-týždňové minimum 105,27 JPY/USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,1906 (v pondelok: 1,1853) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8399 (0,8437) eura.