Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Dovolenkári by si mali overiť poplatky za platbu kartou v zahraničí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ak nemá klient platby debetnou kartou zahrnuté v balíku služieb k bežnému účtu, poplatky sa pohybujú najčastejšie na úrovni 0,20 eura, maximálne 0,27 eura za jednu zrealizovanú platbu.

Bratislava 29. júna (TASR) - Dovolenkári by si mali pred cestou do zahraničia skontrolovať balík služieb k svojmu bežnému účtu. Ak sú v ňom zahrnuté platby kartou, zvyčajne nezaplatia klienti nič nad rámec pravidelného mesačného poplatku. Rovnako to platí aj pre poplatky za výbery z bankomatov v zahraničí. Ukázal to najnovší prehľad poplatkov v bankách, ktorý uskutočnil portál Finančná hitparáda.

Ak nemá klient platby debetnou kartou zahrnuté v balíku služieb k bežnému účtu, poplatky sa pohybujú najčastejšie na úrovni 0,20 eura, maximálne 0,27 eura za jednu zrealizovanú platbu, v závislosti od banky. "Platby kreditnou kartou sú zadarmo," uvádza portál.

Výbery debetnou kartou z bankomatov v zahraničí sú však násobne drahšie ako platby v obchodoch. "Navyše, poplatky sú rozdielne ak vyberá klient v krajinách, kde sa platí eurom, ide o tzv. krajiny SEPA, a v krajinách, kde nie," priblížil portál. Ešte pred cestou by si preto mal každý dovolenkár zistiť vo svojej banke, či v krajine do ktorej cestuje, sú bankomaty rovnakej bankovej skupiny. "Ak áno, využívať by mal skôr tie, výbery sú lacnejšie," radí Finančná hitparáda.

Výbery z bankomatov kreditnou kartou sú výrazne drahšie. "Poplatky sú v závislosti od banky rôzne, napríklad od fixného poplatku za výber 15 eur až po určité percento z vyberanej sumy. Často býva stanovený aj minimálny poplatok, napríklad 2 % z vyberanej sumy, minimálne 6 eur," ukázal prieskum portálu.