Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Centrálna banka bude pozorne sledovať dôsledky talianskeho referenda

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Člen Rady guvernérov Francois Villeroy de Galhau povedal, že referendum v Taliansku možno považovať za ďalší zdroj neistoty.

Frankfurt nad Mohanom 5. decembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude pozorne sledovať dôsledky talianskeho referenda, uviedol člen Rady guvernérov Francois Villeroy de Galhau.

"Včerajšie (4. 12. poznámka TASR) referendum v Taliansku môžeme považovať za ďalší zdroj neistoty," uviedol guvernér francúzskej centrálnej banky v Tokiu. "Nemôžeme ho však porovnávať s britským referendom. Taliani rozhodovali o ústave a nie o dlhoročnom členstve v Európskej únii." Navyše odolnosť eurozóny sa zvýšila vďaka pokroku v oblasti regulácie bánk, zrýchleniu rastu ekonomiky a klesajúcej nezamestnanosti.

ECB by vo štvrtok (8. 12.) mohla rozhodnúť o predĺžení programu nákupu dlhopisov, keďže sa zvýšila neistota ohľadom ďalšieho smerovanie talianskej ekonomiky, ktorá je po Nemecku a Francúzsku treťou najväčšou ekonomikou eurozóny.

"Zasadnutie Rady guvernérov prichádza ako na zavolanie, aby ECB zabránila väčším škodám predovšetkým pre talianske dlhopisy," uviedol hlavný ekonóm VP Bank Thomas Gitzel. Dodal, že ECB by mohla nielen predĺžiť program, ktorý by sa mal skončiť v marci 2017, ale aj upraviť ho v prospech talianskych dlhopisov.