Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka sa obáva dôsledkov nízkych úrokových sadzieb

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

Oficiálne ECB až doteraz tvrdila, že negatívne úrokové sadzby prospievajú ekonomike a nemajú takmer žiadny negatívny vplyv na banky. Tento názor sa však začína meniť, upozornil ekonóm ING C. Brzeski.

Frankfurt nad Mohanom 4. apríla (TASR) - Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) sa obávajú, že dlhodobo nízke úrokové sadzby poškodzujú úverové inštitúty v eurozóne. Ukázala to zápisnica z posledného zasadnutia Rady guvernérov.

"Boli vyslovené obavy, že časom môžu vplyvy pretrvávajúco nízkych úrokových sadzieb stlačiť úrokové marže bánk a ich ziskovosť," uvádza sa v zápisnici. To však nezabránilo tomu, aby niektorí predstavitelia Rady guvernérov nepresadzovali posunutie dátumu potenciálneho prvého zvýšenia úrokových sadzieb až na marec 2020.

Jednou zo súčasti dlhoročnej stimulačnej monetárnej politiky ECB bolo aj zníženie hlavnej refinančnej sadzby na 0 %. Na tejto úrovni sa nachádza už tri roky. Depozitná sadzba na úrovni -0,4 % má stimulovať banky, aby peniaze radšej požičiavali firmám a domácnostiam, namiesto toho aby ich parkovali v ECB.

Oficiálne ECB až doteraz tvrdila, že negatívne úrokové sadzby prospievajú ekonomike a nemajú takmer žiadny negatívny vplyv na banky. Tento názor sa však začína meniť, upozornil ekonóm ING Carsten Brzeski.

Šéf ECB Mario Draghi minulý týždeň povedal, že banka musí uvažovať o potenciálnych opatreniach, ktoré by zachovali priaznivé dôsledky negatívnych sadzieb a zároveň utlmili ich vedľajšie vplyvy, ak nejaké sú.

Zdá sa, že ECB v dohľadnom čase nebude zvyšovať úrokové sadzby, keďže nechce brzdiť ekonomiku a tempo rastu spotrebiteľských cien zostáva pod jej inflačným cieľom. ECB očakáva, že inflácia sa do roku 2021 zrýchli len na 1,6 %.