Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

EK našla nezrovnalosti v rozpočtoch týchto piatich krajín eurozóny

Foto: TASR/AP

Všetky štáty musia EK predložiť doplňujúce informácie. Komisia sa potom do konca novembra vyjadrí a dá ministrom financií odporúčania, či nehrozí porušenie rozpočtových pravidiel.

Brusel 20. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) našla nezrovnalosti v návrhoch rozpočtov piatich krajín eurozóny. Príslušné listy v piatok (19. 10.) zaslala Belgicku, Francúzsku, Portugalsku, Španielsku a Slovinsku. Všetky štáty musia EK predložiť doplňujúce informácie. Komisia sa potom do konca novembra vyjadrí a dá ministrom financií odporúčania, či nehrozí porušenie rozpočtových pravidiel.

EK už vo štvrtok (18. 10.) ostro skritizovala fiškálne plány Talianska. Návrh rozpočtu je podľa EK "bezprecedentným" porušením kritérií Paktu stability a rastu. Taliansky minister financií Giovanni Tria musí na list EK odpovedať do pondelka (22. 10.).

Takzvané maastrichtské kritériá stanovujú strop pre deficit 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a pre verejný dlh na úrovni 60 % HDP. Tieto kritériá majú zabezpečiť stabilitu eurozóny. Verejný dlh väčšiny štátov je však vyšší než povolených 60 % HDP. Preto je ich povinnosťou plniť dodatočné podmienky, ktoré zabezpečia dlhodobé znižovanie dlhu.