Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

EÚ začala hĺbkovú analýzu daňového modelu IKEA v Holandsku

Ilustračné foto Foto: TASR - Ivan Majerský

Európska komisia v pondelok oznámila, že má podozrenie, že dve daňové rozhodnutia v Holandsku za ostatných desať rokov umožnili švédskemu nábytkárskemu gigantu zaplatiť menej na daniach.

Brusel 18. decembra (TASR) - Európska únia (EÚ) začala hĺbkovú analýzu daňového modelu nábytkárskeho gigantu IKEA v Holandsku. Ide o najnovšiu snahu bloku zabrániť veľkým nadnárodným spoločnostiam uzatvárať výhodné daňové zmluvy s jednotlivými štátmi.

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že má podozrenie, že dve daňové rozhodnutia v Holandsku za ostatných desať rokov umožnili švédskemu nábytkárskemu gigantu zaplatiť menej na daniach. To by však mohlo predstavovať nespravodlivú výhodu oproti iným firmám, ktoré pôsobia v tejto krajine.

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v pondelok povedala, že členské štáty nemôžu dovoliť vybranej skupine spoločností, aby platili menej daní ako iné. Komisia teraz "dôkladne preskúma" prípad IKEA.

V podobných prípadoch EÚ nariadila členským štátom, aby požadovali doplatok na daniach od nadnárodných koncernov, ako sú Apple, Amazon a Starbucks.

IKEA na to zareagovala vyhlásením, že sa "zaviazala platiť dane v súlade so zákonmi a predpismi všade tam, kde pôsobí". V stanovisku skupiny IKEA a jej holandskej dcérskej spoločnosti sa uvádza, že "spôsob, akým bola zdaňovaná príslušnými národnými úradmi, je podľa jej názoru v súlade s pravidlami EÚ".

"Je dobré, ak vyšetrovanie prinesie jasnosť a potvrdí to," konštatuje sa vo vyhlásení.

IKEA dodala, že "vyšetrovanie štátnej pomoci je vecou medzi EK a zainteresovanými členskými štátmi." Švédska spoločnosť si najprv preštuduje rozhodnutie o začatí konania a bude samozrejme spolupracovať a reagovať na akékoľvek otázky holandských úradov a Komisie.