Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Euro si udržalo piatkové zisky

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dnes ráno sa euro predávalo po 1,1460 USD, teda len pri o málo nižšom kurze než v piatok (14. 7.) večer.

Frankfurt nad Mohanom 17. júla (TASR) - Spoločná európska mena si udržala veľkú časť posledných kurzových ziskov, ktorých dôvodom boli slabé makroekonomické údaje z USA. Dnes ráno sa euro predávalo po 1,1460 USD, teda len pri o málo nižšom kurze než v piatok (14. 7.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok napoludnie referenčný kurz na 1,1415 USD/EUR.

Na devízový trh majú naďalej vplyv údaje z USA, ktoré sklamali očakávania. V piatok zverejnené správy ukázali prekvapivo nízku infláciu a slabé tržby maloobchodu. "Diskusie o ďalšom kroku americkej centrálnej banky sa opäť zintenzívnia," uviedol expert National-Bank Dirk Gojny.

Aj keď sa cenová dynamika v USA oslabila, vývoj menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed) sa podľa Gojnyho zrejme neodchýli od jej avizovaného smerovania. Gojny počíta s tým, že úrokové sadzby v USA sa budú opäť zvyšovať ešte v tomto roku. V priebehu dnešného obchodovania sa neočakávajú žiadne makroekonomické údaje, ktoré by mohli dať devízovému trhu nové impulzy.

Kurz čínskeho jüanu sa dnes ráno zmenil len minimálne po zverejnení správy o raste čínskej ekonomiky. Jüan mierne posilnil voči doláru. Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) sa počas troch mesiacov od apríla do konca júna medziročne zvýšil o 6,9 %, rovnako ako v predchádzajúcom kvartáli, uviedol dnes čínsky štatistický úrad.