Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Euro za rok 2023 smeruje voči doláru k zisku 3,3 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vo štvrtok (28. 12.) euro dočasne vzrástlo na 1,1139 USD/EUR, čo bola najvyššia úroveň od júla.

Frankfurt nad Mohanom 29. decembra (TASR) - Výmenný kurz eura voči americkému doláru sa v posledný obchodný deň tohto roka takmer nezmenil. V piatok popoludní sa pohyboval na úrovni 1,1071 USD/EUR, teda približne rovnako ako na začiatku obchodovania. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Vo štvrtok (28. 12.) euro dočasne vzrástlo na 1,1139 USD/EUR, čo bola najvyššia úroveň od júla. Neskôr počas dňa však kurz skĺzol opäť pod 1,11 USD/EUR. Keďže krátko pred koncom roka je aktívnych pomerne málo investorov, objemy obchodovania zostávajú nízke a môžu tak nastať nezvyčajne prudké kurzové pohyby.

V porovnaní so začiatkom roka spoločná európska mena voči doláru získala. Na začiatku januára stálo jedno euro ešte približne 1,07 dolára. Spoločnú menu v poslednom období podporovalo predovšetkým očakávanie obratu v menovej politike Spojených štátov. Mnohí experti predpokladajú, že americký Federálny rezervný systém (Fed) v nadchádzajúcom roku zníži úrokové sadzby skôr ako Európska centrálna banka (ECB).

Za celý rok 2023 smeruje euro voči doláru k zisku 3,3 %.