Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Francúzsko rokuje s bankami o sťahovaní po brexite

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Francois Villeroy de Galhau, člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky a šéf francúzskej centrálnej banky povedal, že francúzska metropola má veľkú šancu prilákať banky z Londýna.

Paríž 29. mája (TASR) - Francúzski predstavitelia vedú seriózne rokovania s finančnými inštitúciami, ktoré hľadajú novú adresu pre svoju európsku centrálu po odchode Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ). Uviedol to dnes Francois Villeroy de Galhau, člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a šéf francúzskej centrálnej banky.

Spresnil, že v Paríži prebieha množstvo diskrétnych stretnutí. Francúzska metropola má podľa neho veľkú šancu prilákať banky z Londýna.

Villeroy zároveň vyhlásil, že EÚ potrebuje jednoduchšie pravidlá týkajúce sa kapitálu bánk, aby mohla dokončiť vytvorenie širšej bankovej únie, v rámci ktorej bude na finančné inštitúcie v regióne dohliadať ECB. Podľa neho EÚ potrebuje zlepšiť spoluprácu medzi ECB, národnými regulačnými úradmi a Európskou komisiou.

ECB pred 2,5 rokom prevzala dohľad nad bankami v eurozóne. Banková únia zaznamenala jasný pokrok, ale jej "konštrukcia" ešte nie je kompletná, je potrebné dokončiť všetky tri piliere, vrátane krízového mechanizmu a systému ochrany vkladov, povedal Villeroy novinárom v Paríži.

Zopakoval tiež, že po brexite musí zúčtovanie veľkých transakcií v eurách prebiehať v niektorej z krajín eurozóny, teda v regióne, na ktorý dohliada ECB, a nie v Londýne.