Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Grécka vláda poprela, že sa s veriteľmi dohodla na ďalších opatreniach

Foto: TASR

Grécko je už takmer sedem rokov závislé od finančnej pomoci od medzinárodných veriteľov.

Atény 29. marca (TASR) - Grécka vláda dnes poprela fámy, podľa ktorých sa dohodla s veriteľmi na celom rade dodatočných opatrení, aby mohol grécky úsporný a reformný program pokračovať.

"Tieto fámy nie sú pravdivé. V prípade dohody sa o nej dozviete prostredníctvom oficiálnych zdrojov a nie prostredníctvom fám a takzvaného presakovania do tlače," uviedol hovorca gréckej vlády Dimitris Tzanakopoulos pre nemeckú agentúru DPA. Grécky minister financií Euklid Tsakalotos v utorok (28. 3.) v parlamente vyhlásil, že dohoda môže byť dosiahnutá "skôr, než si niektorí myslia".

Grécko je už takmer sedem rokov závislé od finančnej pomoci od medzinárodných veriteľov. Experti Európskej únie (EÚ), Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) a Európskej centrálnej banky (ECB) požadujú výmenou za pokračovanie pomoci ďalšie úsporné opatrenia, medzi ktoré patrí napríklad zníženie nezdaniteľnej položky z dnešných 8636 eur na menej než 6000 eur. Gréci prišli od začiatku finančnej krízy približne o štvrtinu svojich príjmov.

Diskutuje sa aj o ďalšom znížení dôchodkov, obmedzení práva na štrajk a urýchlení privatizácie, predovšetkým štátom kontrolovanej elektrárenskej firmy DEI.