Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Grécko nemôže uhradiť júnové splátky dlhu. Nemá z čoho

Jannis Varufakis Foto: TASR/AP Photo

Tlak na veriteľov sa snaží zvýšiť aj minister financií Janis Varufakis. Gréci urobili maximum pre dosiahnutie dohody a teraz je rad na veriteľoch, aby pomohli odvrátiť hroziaci grécky bankrot.

Atény 24. mája (TASR) - Grécko neuhradí splátky dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktoré pripadajú na budúci mesiac. Nemôže tak urobiť, nakoľko na to nemá peniaze, povedal dnes grécky minister vnútra Nikos Vutsis. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Štyri júnové splátky predstavujú celkovo 1,6 miliardy eur. Tieto peniaze vyplatené nebudú, keďže nie je z čoho ich vyplatiť," uviedol Vutsis v programe gréckej televízie Mega TV. Podľa portálu Business Insider prvá splátka pripadá na 5. júna, pričom vtedy by Atény mali MMF splatiť 305 miliónov eur. Zvyšné tri splátky čakajú Grékov v ďalších dvoch týždňoch.

Ako dodal server enikos.gr, v tejto súvislosti Vutsis vyjadril len "mierny optimizmus," že sa Aténam a medzinárodným veriteľom podarí dosiahnuť kompromisné riešenie, ktoré by umožnilo Grécku znovu "dýchať".

Tlak na veriteľov sa snaží zvýšiť aj minister financií Janis Varufakis. Ako uviedol v programe BBC, Gréci urobili maximum pre dosiahnutie dohody a teraz je rad na veriteľoch, aby pomohli odvrátiť hroziaci grécky bankrot. "Teraz je to už na inštitúciách (bývalá trojka veriteľov), aby urobili svoj diel práce," povedal Varufakis v programe Andrewa Marra.

Zároveň dodal, že ak by Grécko opustilo eurozónu, bola by to "katastrofa". Podľa neho by to znamenalo "začiatok konca projektu spoločnej európskej meny".