Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Grécku zostáva dohodnúť sa s veriteľmi už len na 2 alebo 3 bodoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyhlásil to dnes grécky minister hospodárstva George Stathakis.

Atény 24. júna (TASR) - Grécku zostáva dohodnúť sa s medzinárodnými veriteľmi už len na dvoch alebo troch sporných bodoch z balíka návrhov, ktorý im Atény predložili, aby dostali rokovania o pomoci výmenou za reformy zo slepej uličky. Vyhlásil to dnes grécky minister hospodárstva George Stathakis. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ostávajú ešte dve alebo tri veľmi špecifické otázky. A čo oceníte, je to posledná časť, tri z 50 opatrení, ktoré boli schválené," povedal v rannom vysielaní televíznej stanice Mega TV.

Spresnil, že ide o otázky týkajúce sa dlhodobého zmiernenia gréckeho dlhu a výnimiek z dane z pridanej hodnoty (DPH), čo je veľmi citlivá otázka pre koaličnú stranu Nezávislí Gréci, ktorá podporuje vládu premiéra Alexisa Tsiprasa.

Minister Stathakis však podľa vlastných slov verí, že sa Grécku podarí dosiahnuť dohodu už na štvrtkovom (25.6.) summite Európskej únie (EÚ) a že ju v parlamente podporia aj poslanci vládnej ľavicovej strany Syriza napriek tomu, že viacerí z nich majú proti nej výhrady.

"Domnieva sa, že táto vyvážená dohoda je obhájiteľná pred Syrizou aj gréckou spoločnosťou," dodal.