Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa v auguste zrýchlila na 1,5 %

Foto: TASR/AP

Index spotrebiteľských cien v auguste medziročne stúpol o 1,5 % po 1,3-% náraste v júli, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade.

Luxemburg 31. augusta (TASR) - Inflácia v eurozóne sa v auguste zrýchlila a bola najvyššia za 4 mesiace. Motorom zvýšenia bol nárast cien energií.

Index spotrebiteľských cien v auguste medziročne stúpol o 1,5 % po 1,3-% náraste v júli, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade. Inflácia bola v auguste najvyššia od apríla a prekonala očakávania ekonómov, ktorí počítali s nárastom len na 1,4 %.

Napriek tomu tempo rastu spotrebiteľských cien naďalej zostáva pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá garantuje cenovú stabilitu pri inflácii tesne pod dvomi percentami.

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, v auguste stagnovala na úrovni 1,2 %.

Ceny energií v auguste medziročne stúpli o 4 % po 2,2-% zvýšení v predchádzajúcom mesiaci. Tempo rastu cien služieb dosiahlo rovnako ako v júli 1,6 %. Ceny potravín, alkoholu a tabaku vzrástli o 1,4 % a ceny neenergetických priemyselných tovarov o 0,5 %, rovnako ako v júli.

Eurostat zverejní podrobné údaje za august 18. septembra.