Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Portugalsku sa vo februári spomalila na vyše ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia nezahrňuje nestabilné ceny potravín a energií. Jadrové spotrebiteľské ceny vzrástli vo februári o 0,6 % po raste 0,9% v januári.

Lisabon 12. marca (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Portugalsku pokračovali minulý mesiac v raste, tempo rastu sa však výrazne spomalilo, pričom dosiahlo vyše ročné minimum. Uviedol to portugalský štatistický úrad, ktorý v pondelok potvrdil predbežné údaje.

Medziročná miera inflácie dosiahla vo februári 0,6 % po úrovni 1% v prvom mesiaci roka. Februárový údaj zároveň predstavuje najnižšie tempo rastu spotrebiteľských cien za posledných 15 mesiacov.

Spomalenie zaznamenala aj jadrová inflácia, ktorá nezahrňuje nestabilné ceny potravín a energií. Jadrové spotrebiteľské ceny vzrástli vo februári o 0,6 % po raste 0,9% v januári.

Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny pokračovali v poklese, aj to však bolo miernejšie. Zatiaľ čo v januári ceny klesli o 1 %, vo februári pokles predstavoval 0,7 %.

Harmonizované spotrebiteľské ceny vzrástli medziročne o 0,7 % po raste o 1,1% v januári. Aj v tomto prípade to znamená potvrdenie pôvodných odhadov.

Deficit zahraničného obchodu Portugalska sa na začiatku tohto roka oproti rovnakému obdobiu 2017 zvýšil, keď dovoz rástol omnoho výraznejšie než vývoz.

Podľa informácií štatistického úradu dosiahol obchodný schodok Portugalska v januári 1,25 miliardy eur. V rovnakom období predchádzajúceho roka predstavoval schodok 1 miliardu eur. Vývoz sa medziročne zvýšil o 9,6 %, dovoz však zaznamenal rast až o 12,4 %.

V porovnaní s decembrom 2017 sa však zahraničný obchod vyvíjal lepšie, keďže v decembri predstavoval deficit 1,4 miliardy eur.