Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Izraelská centrálna banka nakúpila devízy takmer za 7 miliárd USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Centrálna banka v januári ohlásila, že v priebehu tohto roka nakúpi devízy za 30 miliárd USD, aby sa pokúsila spomaliť zhodnocovaniu šekelu.

Jeruzalem 7. februára (TASR) - Izraelská centrálna banka v nedeľu oznámila, že v januári nakúpila zahraničné meny v hodnote 6,832 miliardy USD (5,7 miliardy eur), aby pomohla oslabiť šekel z 24-ročného maxima. Devízové rezervy dosiahli novú rekordnú úroveň 179,5 miliardy USD.

Centrálna banka v januári ohlásila, že v priebehu tohto roka nakúpi devízy za 30 miliárd USD, aby sa pokúsila spomaliť zhodnocovaniu šekelu. Podľa agentúry Reuters banka vlani nakúpila devízy za 21 miliárd USD.

Izraelský šekel 14. januára dosiahol voči americkému doláru kurz 3,11 ILS, čo je najvyššia úroveň od apríla 1996. Vďaka intervencii centrálnej banky šekel oslabil na kurz 3,29 ILS k doláru, hoci banka predpokladá, že časť sily miestnej meny súvisí s globálnym oslabovaním dolára. Ekonómovia ako ďalšie dôvody uvádzajú výrazný prílev zahraničných investícií do Izraela, vysoký prebytok bežného účtu a optimizmus, že rozsiahle očkovanie povedie k rýchlemu ekonomickému zotaveniu.

Centrálna banka v januári kúpila aj dlhopisy izraelskej vlády v hodnote 4,2 miliardy ILS (1,06 miliardy eur), aby celkovú hodnotu od marca, keď spustila tento program, zvýšila na 50,4 miliardy ILS. Celkovo chce nakúpiť vládne dlhopisy za 85 miliárd ILS. Bilancia nákupov firemných dlhopisov zostala na stabilnej úrovni 3,5 miliardy ILS.

S cieľom podporiť úvery pre malé podniky banka v januári uvoľnila do bankového systému ďalších 3,1 miliardy ILS. Celkový úverový rámec počas pandémie koronavírusu má dosiahnuť 22,7 miliardy ILS.

(1 EUR = 1,1983 USD, 1 EUR = 3,9456 ILS)