Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Euroskupina neuvoľní Grécku peniaze na splátku dlhu MMF

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Petros Giannakouris

Grécky premiér Alexis Tsipras navrhol predĺženie záchranného programu na krátky čas. Konferencia sa pritom začne len päť hodín pred vypršaním tohto programu, ktorý sa končí dnes o polnoci SELČ.

Amsterdam 30. júna (TASR) - Ministri financií eurozóny (Euroskupina) počas dnešnej mimoriadnej telekonferencie v žiadnom prípade neuvoľnia peniaze pre Grécko, aby mohlo do polnoci splatiť Medzinárodnému menového fondu dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje z menovej únie.

Jeden zo zdrojov na otázku Reuters, či ministri, ktorí v reakcii na novú žiadosť Grécka o predĺženie záchranného programu zvolali na 19. hodinu SELČ mimoriadnu telekonferenciu, môžu schváliť uvoľnenie sumy zo záchranného programu, ktorá Grécku postačí na uhradenie júnovej splátky MMF, zdroj odpovedal - "V žiadnom prípade".

Grécko už vyhlásilo, že bez dohody s veriteľmi svoj dlh do polnoci nevyrovná. Stane sa tak prvou vyspelou ekonomikou v histórii, ktorá si nesplní záväzky voči fondu. Podľa výpočtov agentúry Reuters Grécko dlhuje medzinárodným veriteľom 242,8 miliardy eur.

Vláda v Aténach dnes na poslednú chvíľu požiadala o predĺženie záchranného programu, aby sa vyhla vyhláseniu platobnej neschopnosti dnes po polnoci, keď neuhradí dlh MMF. Atény poslali veriteľom vlastný návrh dohody, ktorá im má zabezpečiť prístup k zvyšným 7,2 miliardy eur v záchrannom programe, ktorého platnosť sa tiež končí dnes o polnoci SELČ. Grécko v tomto návrhu žiada o nový dvojročný záchranný program z tzv. trvalého eurovalu, Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), a reštrukturalizáciu dlhu. To však veritelia doteraz odmietali.

Ministri financií eurozóny zvolali dnes na 19. hodinu SELČ mimoriadnu telekonferenciu, aby prediskutovali grécky návrh. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ešte predtým apeloval na vládu v Aténach, aby akceptovala návrh dohody, ktorý jej predložili minulý týždeň veritelia.

Grécky ľavicový premiér Alexis Tsipras však cez uplynulý víkend vypísal na 5. júla referendum o podmienkach dohody s veriteľmi. Aj jeho najnovší návrh na vyriešenie krízy je stále na míle vzdialený od návrhu veriteľov, takže aj šance na dohodu sú minimálne.

Podľa B.Obamu kríza v Grécku USA neohrozuje, A.Merkelová nové rokovania vylúčila

Angela Merkelová
Foto: TASR/AP
Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu terajšia kríza v Grécku nepredstavuje veľmi veľkú hrozbu pre USA, ale americkí predstavitelia situáciu monitorujú. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Obama na tlačovej konferencii skonštatoval, že z laického pohľadu bežného Američana nie je dôvod sa veľmi znepokojovať, keďže kríza v Grécku by nemala spôsobiť veľký šok americkému finančnému systému, aj keď pre obyvateľov zadlženej krajiny je veľmi bolestivá. A môže mať negatívny vplyv na rast európskych ekonomík.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzitým vylúčila nové rokovania s Gréckom do nedeľného (5.7.) referenda, v ktorom majú grécki voliči rozhodnúť o požiadavkách veriteľov. Jej slová tak nedávajú žiadnu nádej na dohodu s Aténami ešte pred vypršaním termínu splátky z dlhu voči Medzinárodnému menovému fondu.

Atény pritom na poslednú chvíľu poslali veriteľom návrh na predĺženie záchranného programu, ktorý tiež končí dnes o polnoci. Žiadajú v ňom o reštrukturalizáciu dlhu a o pôžičku z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) na pokrytie svojich potrieb na nasledujúce dva roky. Vláda v Aténach však svoj nový návrh veriteľom poslala až dnes popoludní a tí ho momentálne skúmajú.