Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Kolektívne investovanie prináša aj riziká

Foto: TASR/AP

Crowdfunding sa dá použiť skutočne na všetko – vývoj či inovácie produktov, podporu umelcov alebo ako náhrada bankových produktov

Bratislava 2. decembra (TASR) - Ročne sa vyzbierajú a prerozdelia desiatky miliárd dolárov systémom tzv. crowdfundingu. Crowdfunding nie je úplne nová myšlienka, s týmto pojmom sa možno stretnúť už dvadsať rokov. Skupinové financovanie bolo však bežné aj v dávnej minulosti, avšak s rozmachom internetu dostáva úplne iný rozmer.

"Skupinové financovanie začína zverejnením myšlienky požadovanej výšky kapitálu. Ľudia na zverejnenú myšlienku reagujú peňažnými príspevkami – ak sa im páči, prispejú, ak sa nepáči, hľadajú inú. V žiadnom prípade nejde o nezaujímavé odvetvie." Tvrdí odborník na financie Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Podľa neho crowdfunding sa dá použiť skutočne na všetko – vývoj či inovácie produktov, podporu umelcov alebo ako náhrada bankových produktov. Bez ohľadu na zámer je základom úspechu byť v niečom jedinečný a hlavne vytŕčať zo šedého priemeru. Treba zaujať.

Prispievatelia sa rozhodujú podľa upútavok. Pre film sa najprv natočí trailer, pri produktoch sa vyrobí prototyp, pre filantropiu sa zverejní myšlienka, pre pôžičku buď zámer, alebo úroková sadzba.

Ako však Škriniar upozorňuje, nejde o bezrizikovú záležitosť. Niektoré aktivity nevyjdú podľa predstáv. Tri štvrtiny projektov končia neúspechom. A zabúdať nemožno ani na podvodníkov, kopírujú sa už existujúce nápady alebo kampaň je od začiatku vedená s nekalými úmyslami. Keďže väčšina donorov sú bežní ľudia, ktorí sa rozhodujú iba podľa "obalu" projektu namiesto hlbšej analýzy, sklamanie je bežnou súčasťou tohto biznisu. V prípade bežných donorov však ide o podporu iba v rádovo dolároch, sklamanie teda donora nezruinuje.

Pri spoločnostiach sprostredkovávajúcich P2P pôžičky zatiaľ nejde o spoločnosti podliehajúce dohľadu národnej banky. Existujú tu viaceré riziká. Vklady investorov nepodliehajú ochrane vkladov ani ochrane investícií, dlžníci nemajú istotu poskytnutia kompletných informácií o pôžičke, poplatkových obmedzeniach, overenia schopnosti splácať ani spôsobe riešenia nesplácania úveru.

Crowdfunding ešte nie je upravený právnym poriadkom a chýba aj regulácia, resp. čokoľvek, čo by oblasť crowdfundingu upravovalo záväzným spôsobom. Pritom rokovania k tomuto spôsobu financovania sa vedú už od roku 2014.