Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Kurz bitcoinu sa za týždeň prepadol o 25 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pokles v roku 2018 zrejme spôsobilo viacero faktorov vrátane sprísnenia regulácie, spory v komunite okolo digitálnych mien, chaos na platformách na obchodovanie s kryptomenami.

New York 24. novembra (TASR) - Kryptomeny pokračovali v páde aj v piatok (23.11.) a majú za sebou najhorší týždeň v tomto roku. Kurz bitcoinu smeruje k úrovni 4000 USD (3523,61 eura).

Kurz bitcoinu v piatok podľa údajov CoinDesk klesol až na 4119 USD. Za celý uplynulý týždeň najznámejšia digitálna mena stratila vyše 25 %. V dolárovom vyjadrení sa hodnota 1 bitcoinu v priebehu týždňa znížila približne o 1400 USD.

Nedarilo sa ani ostatným kryptomenám. V piatok oslabilo z hľadiska trhovej kapitalizácie všetkých 28 najväčších digitálnych mien. Podľa portálu CoinMarketCap.com druhá najväčšia kryptomena ripple v piatok klesla o 6 % a za celý uplynulý týždeň o 10 %. Ethereum v piatok stratilo 7 % a za týždeň takmer 30 %.

Po prudkom náraste v minulom roku, ktorý prekonal väčšinu notoricky známych bublín z histórie, celková trhová kapitalizácia kryptomien sledovaných portálom CoinMarketCap.com dosiahla na vrchole v januári okolo 835 miliárd USD, v piatok klesla na 138,6 miliardy USD a dostala sa najnižšie od septembra 2017. Trh kryptomien od svojho vrcholu teda stratil okolo 700 miliárd USD.

Výpredaj sa zrejme urýchlil, keď kurz bitcoinu klesol pod 6000 USD. Podľa niektorých analytikov k tomu došlo z dôvodu rozdelenia bitcoinu cash na dve meny. K oslabeniu kryptomien nepochybne prispela aj negatívna nálada na trhoch, keď výrazne oslabili burzy po celom svete.

Pokles v roku 2018 zrejme spôsobilo viacero faktorov vrátane sprísnenia regulácie, spory v komunite okolo digitálnych mien, chaos na platformách na obchodovanie s kryptomenami.

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) minulý týždeň oznámila, že uložila prvé tresty zakladateľom kryptomien. To je súčasťou širšej stratégie o sprísnenie regulácie a snáh o boj s častými podvodmi v odvetví.

Agentúra Bloomberg tento týždeň zverejnila správu, že americké regulačné orgány skúmajú, či nebola jednou z príčin vlaňajšieho prudkého nárastu bitcoinu aj manipulácia s trhom. Americké ministerstvo spravodlivosti vyšetruje, či obchodníci nevyužívali na nafukovanie kurzu kontroverznú menu tether, ktorá je podľa ich zakladateľov krytá dolárom 1:1 .

(1 EUR = 1,1352 USD)