Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kurz eura aj väčšina ázijských akciových indexov dnes klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalší vývoj na akciových trhoch bude závisieť od rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) v otázke núdzovej likvidity pre grécke banky.

Singapur 6. júla (TASR) - Kurz eura aj väčšina ázijských akciových indexov dnes klesli v reakcii na výsledok gréckeho referenda, v ktorom voliči odmietli podmienky záchranného programu. Ohrozili tak budúcnosť spoločnej meny a zvýšili riziko krízy v eurozóne. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Japonský akciový index Nikkei dnes klesol o 1,6 % na 20,215 bodu, juhokórejský index Kospi sa znížil tiež o 1,6 % na 2070,89 bodu a hongkonský Hang Seng index poklesol o 1,1 % na 25.789,98 bodu.

Čína však cez víkend narýchlo prijala celú škálu protiopatrení, v dôsledku čoho čínske akciové indexy dnes naopak rastú, napríklad index CSI300 stúpol o 4,2 % a kompozitný šanghajský index SSEC sa zvýšil takmer o 5 %. Oba indexy však v podstate zmazali predchádzajúce straty a v tejto chvíli sa nedá predpovedať, či sa investori, ktorí si požičali veľa peňazí na špekulácie, nebudú chcieť čínskych akcií zase zbaviť.

Ďalší vývoj na akciových trhoch bude závisieť od rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) v otázke núdzovej likvidity pre grécke banky. Podľa investorov má ECB kapacitu zakročiť a zabrániť šíreniu krízy v eurozóne a mnohí očakávajú, že za určitých okolností môže prisľúbiť zvýšenie núdzového financovania pre grécke banky. No ECB má tiež právomoc ho znížiť.

Kurz eura dnes ráno klesol o 0,5 % na 1,1055 USD/EUR, ale spoločnej európskej mene sa podarilo zmazať časť strát a odraziť sa od dna, keďže v rannom obchodovaní v Ázii sa nakrátko prepadla až na úroveň 1,0967 USD/EUR.