Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Kurz eura sa mierne zotavil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jedným z faktorov, ktorý má negatívny vplyv na kurz spoločnej európskej meny, je aj politická kríza v Španielsku.

Frankfurt nad Mohanom 30. októbra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny sa na začiatku nového týždňa mierne zotavil zo svojich strát z predchádzajúcich dní. Naďalej však zostáva pod tlakom. Euro sa v pondelok ráno predávalo po 1,1615 USD, teda pri o niečo vyššom kurze než v piatok (27. 10.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok napoludnie referenčný kurz na 1,1605 USD/EUR.

V piatok kurz eura padol až na 1,1575 USD/EUR, čo bolo najmenej od polovice júla. Hlavným dôvodom sú vyhliadky na to, že ECB bude pokračovať vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike. Banka vo štvrtok (26. 10.) oznámila, že predlžuje program nákupu dlhopisov, ktorý sa mal skončiť v decembri, minimálne do septembra 2018. Od januára však zníži objem mesačných nákupov na 30 miliárd eur z terajších 60 miliárd eur.

Ďalším faktorom, ktorý má negatívny vplyv na kurz spoločnej európskej meny, je politická kríza v Španielsku. Snahy Katalánska o nezávislosť vyvolávajú neistotu medzi investormi. K tomu je potrebné ešte pripočítať posledné robustné makroekonomické údaje z USA.