Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Euro posilnilo, Trump obvinil Čínu z menovej manipulácie

Na archívnej snímke Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

Obchodná vojna pokračuje v eskalácii a dostala sa na novú úroveň.

Frankfurt nad Mohanom 5. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny v pondelok vzrástol. Popoludní sa dostal až na 1,12 USD/EUR. V noci na pondelok sa ešte euro obchodovalo po 1,1110 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok referenčný kurz na 1,1182 (v piatok: 1,1106) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8943 (0,9004) eura.

"Pre devízový trh sa začína nový týždeň s nevypočítateľnými neistotami," popísala devízová expertka Commerzbank Esther Reicheltová situáciu. Hlavnou témou je obchodná vojna medzi USA a Čínou, ktorá spôsobila zvýšenie dopytu po bezpečných aktívach.

Obchodná vojna pokračuje v eskalácii a dostala sa na novú úroveň. Čína umožnila výrazne oslabiť domácej mene, ktorej kurz padol na najnižšiu úroveň od roku 2008 a prelomil politicky citlivú hranicu 7 CNY/USD. Americký prezident Donald Trump obvinil Čínu z menovej manipulácie.

Tento vývoj znížil rizikový apetít investorov a podporil nákup bezpečných aktív. Mimoriadny dopyt bol po japonskom jene a švajčiarskom franku.