Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Kurz eura vzrástol nad hranicu 1,19 USD/EUR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Euro profitovalo z vyhliadok na vytvorenie vlády v Nemecku a z pozitívnych údajov z ekonomiky eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom 24. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny pokračuje v raste a v piatok popoludní sa dostal nad hranicu 1,19 USD/EUR. Euro profitovalo z vyhliadok na vytvorenie vlády v Nemecku a z pozitívnych údajov z ekonomiky eurozóny.

Kurz eura sa popoludní dostal na 1,1929 USD/EUR, čo bolo najviac od septembra. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok napoludnie referenčný kurz na 1,1877 (vo štvrtok: 1,1848) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8420 (0,8440) eura.

Podľa expertky Commerzbank Thu-Lan Nguyenovej aktuálny politický vývoj v Nemecku mal pozitívny vplyv na euro. Otvorila sa totiž možnosť veľkej koalície. Šéf sociálnodemokratickej strany SPD Martin Schulz uviedol, že strana bude hlasovať o možnej účasti na vláde. Predtým Schulz striktne odmietal veľkú koalíciu.

Na budúci týždeň by sa mali stretnúť nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, kancelárka Angela Merkelová, ktorá predsedá CDU, bavorský premiér Horst Seehofer stojaci na čele CSU a šéf SPD Martin Schulz a diskutovať o možnosti veľkej koalície.

Ďalšou pozitívnou správou pre euro bolo, že index podnikateľskej dôvery nemeckého inštitútu Ifo sa v novembri prekvapivo dostal na nové rekordné maximum.

Okrem toho dolár oslabuje. Predstavitelia americkej centrálnej banky (Fed) totiž vyjadrili obavy z reaktívne slabej inflácie v USA, čo by mohlo signalizovať, že Fed bude pri sprísňovaní menovej politiky opatrnejší, než sa doteraz predpokladalo.