Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kurz eura zostáva v blízkosti vyše 2,5-ročného maxima

Foto: TASR/AP

Dnes sa kurz eura príliš nezmenil, keďže devízovému trhu chýbali impulzy.

Frankfurt nad Mohanom 28. augusta (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny zostáva v blízkosti svojho vyše 2,5-ročného maxima. Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,1950 USD. Na konci minulého týždňa sa kurz spoločnej meny dostal až na 1,1965 USD/EUR, čo bolo najviac od začiatku roka 2015. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1925 (v piatok: 1,1808) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8386 (0,8469) eura.

Dnes sa kurz eura príliš nezmenil, keďže devízovému trhu chýbali impulzy. Posledné kurzové zisky pochádzajú z neskorého piatkového (25. 8.) večera. Šéf ECB Mario Draghi sa vo svojom prejave, ktorý investori očakávali s napätím, nevyjadril k aktuálnej menovej politike a ani k silnému euru. Kurz spoločnej európskej meny následne už v piatok vzrástol celkovo o 1,5 centa.

Avšak tieto kurzové zisky sú len sčasti vysvetliteľné Draghiho zdržanlivosťou. Niekoľko hodín pred ním na stretnutí centrálnych bankárov v Jackson Hole vystúpila aj šéfka americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenová a jej prejav zvýšil tlak na dolár. Podobne ako Draghi sa totiž nevyjadrila k aktuálnemu smerovaniu menovej politiky.